potpuno i nedvosmisleno

Aleksandar Vučić uskoro će priznati genocid u Srebrenici ili...

Autor

Direktno.hr

Dvadeset prva godišnjica genocida u Srebrenici približava se. Brojne presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju potvrdile su da je egzekucija tisuća muškaraca, bosanskih muslimana, počinjena od snaga bosanskih Srba bio genocid.
14.07.2016. u 20:04
Ispiši članak

Ipak, svake godine rastu tenzije između Bosne i Srbije zbog odbijanja Srbije da prizna da je u Srebrenici počinjen genocid. I ove godine je isto. Gradonačelnik Srebrenice najavio je nedavno da srpski dužnosnici više nisu bili dobrodošli na događanja kojima se obilježava Srebrenicu zbog poricanje Srbije da je izvršen genocid.

Srbijanska politika poricanja mogla bi završiti u idućih nekoliko godina zbog pritiska Europske unije. Vlada Srbije 'bacila je oko' na punopravno članstvo u Europskoj uniji i svim silama pokušava otvoriti poglavlja 23 i 24 o pravosuđu, vladavini zakona i ljudskih prava. Kako bi postigla punopravno članstvo u EU, Srbija će morati zadovoljiti sve uvjete koje je EU postavila u poglavljima 23 i 24. Malu pozornost javnosti privukla je činjenica Srbija mora ispuniti i uvjet Hrvatske u okviru uvjeta EU-a kako bi dovršili svoje obveze iz poglavlja 23:

'Izaslanstvo EU će tražiti da pitanje pune suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) ostane ključno. Dok se čeka proljetno izvješće ICTY-a, delegacija EU će očekivati da Srbija nastavi svoj najnoviji rekord suradnje s ICTY-em i tužiteljstvima za ratne zločine u regiji. Pozivat će Srbiju da u potpunosti i nedvosmisleno prihvati odluke Haaškog suda. Također će pozivati Srbiju da pojača svoje napore u procesuiranju ratnih zločina u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom i sudskom praksom ICTY-a te da značajno poboljša sustav za zaštitu svjedoka. To će zahtijevati punu političku podršku i predanost suradnji s državnim odvjetništvima za ratne zločine u regiji.

Uvjet je da Srbija mora 'potpuno i nedvosmisleno prihvatiti odluke Haaškog suda' od presudne je važnosti. To znači da ukoliko Srbija želi postati članica EU-a - ona više ne može nastaviti poricati ono što je ICTY potvrdio u više presuda: genocid u Srebrenici počinjen od snaga bosanskih Srba. Hrvatska i ostale države članice Europske unije će inzistirati na tome da srpski dužnosnici priznaju genocid prije nego što Srbiji bude dopušteno da se zatvori poglavlje 23.

U skladu s tim, jedan dan u ne tako dalekoj budućnosti, mogli bismo vidjeti premijera Srbije Aleksandra Vučića kako javno priznaje da je genocid počinjen u Srebrenici od snaga bosanskih Srba. Ako ne - Srbija će ostati izvan EU jer je to cijena za poricanje genocida.  

Podsjetnik: Dana 14. srpnja, Vučić najavio je da će Srbija i Republika Srpska zajedno obilježiti 'deportaciju' Srba iz Hrvatske u Oluji. Iz razloga koje sam ranije naveo - on neće moći dugo tako postupati. Presuda Haaškog suda u slučaju Gotovina je konačna: hrvatske Srbe Vlada RH nije 'deportirala' u operaciji Oluja. Vučić će to morati prihvatiti ukoliko želi da Srbija želi završi s poglavljem 23 i uđe u Europsku uniju, piše Luka Mišetić na svom blogu.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.