depeša hzjz-a

Alarm liječnicima: Prijeti epidemija iz Bosne, hitno cijepite djecu!

Autor

Direktno.hr

04.02.2015. u 12:24
Ispiši članak

Voditelj Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marijan Erceg uputio je pedijatrima u cijeloj Hrvatskoj poziv da hitno provedu cijepljenje djece starije od godinu dana cjepivom MPR (protiv morbila, parotitisa i rubeole, odnosno ospica, zaušnjaka i rubeole).

Obavijest se posebno odnosi na djecu koja iz određenog razloga nisu cijepljena po kalendaru cijepljenja, bilo da je cijepljenje ranije odgođeno zbog zdravstvenog stanja, bilo da su roditelji odbili cijepiti dijete iz osobnih uvjerenja.

Razlog ove hitne depeše iz HZJZ-a je, kako doznajemo, epidemija ospica koja se pojavila u BiH te povećan broj oboljelih koji su se prijavili u ''zaraznu'' bolnicu, odnosno Kliniku za infektivne bolesti Fran Mihaljević u Zagrebu.

Pedijatri su, doznajemo od roditelja koji su primili ovu obavijest, odmah prionuli na posao, nazivajući pojedinačno sve roditelje čija djeca nisu primila spomenuto cjepivo.

Poziv HZJZ-a na hitno cijepljenje protiv ospica zasigurno će posebno negativno odjeknuti u zajednici roditelja koji iz osobnih uvjerenja ne žele ili odgađaju cijepiti dijete, i ne popuštaju čak ni kad se pojave upozorenja o epidemiji. Naime, sve je više onih koji obvezno cijepljenje smatraju nepotrebnim, i zalažu se za cijepljenje kao pravo izbora, s ciljem izbjegavanja mogućih štetnih nuspojava kod djeteta.

Prema istraživanju ''Informiranost i stavovi roditelja djece do 7 godina o cijepljenju'' koje su nedavno provele studentice Bernarda Barbarić i Mia Krpan s Hrvatskih studija, čak 46,8 posto roditelja odbilo bi cijepiti dijete kad cijepljenje ne bi bilo obvezno.

Povod za ovo istraživanje bio je rastući trend odbijanja obveznog cjepiva kod djece. U istraživanju je sudjelovalo 549 roditelja, od koji je 12,6 posto već odbilo cijepiti dijete jer drže da cijepljenjem ne štite dijete od bolesti. Među razlozima za necijepljenje navode i kako sastav cjepiva nije dovoljno istražen te da ih pedijatri nisu dovoljno informirali o eventualnim štetnostima cjepiva.

Da su dali cijepiti dijete samo zato što je to zakonska obveza, izjasnilo se 40 posto roditelja, a na odluku da ''popuste'' pod pritiskom naveo ih je rizik od prekršajnog postupka i novčane kazne od 2000 kuna. 

Podsjetimo kako je u 18 europskih zemalja pitanje cijepljenja pravo izbora.

Priopćenje HZJZ-a o ospicama u Hrvatskoj

HZJZ je još 29. siječnja objavio prvo priopćenje o dolasku ospica u Hrvatsku

''Ospice su vrlo zarazna virusna bolest koja započinje povišenom tjelesnom temperaturom, konjuktivitisom, kašljem s karakterističnim enantemom na bukalnoj sluznici. Nakon toga stadija, 3. ili 4. dana bolesti izbija karakterističan osip, najčešće prvo iza ušiju, na čelu, potom po licu, ispod kose, vratu, prsima te nerijetko na dlanovima i stopalima. Osip izbija 48 sati i traje 4 do 5 dana, nakon čega se koža peruta.

U nekoliko zadnjih godina u Hrvatskoj je zabilježen samo pokoji importirani slučaj, što znači da je do zaražavanja oboljelog došlo izvan granica Hrvatske.

O prvom grupiranju ospica u Hrvatskoj je Hrvatski zavod za javno zdravstvo obavijestio javnost 16. prosinca 2014. godine, a ovdje iznosimo stanje s ospicama do današnjeg dana.

Od prosinca 2014. je zabilježeno nekoliko slučajeva unosa ospica iz inozemstva (iz Njemačke, Bosne i Hercegovine, Srbije), a neki od importiranih slučajeva su rezultirali širenjem infekcije među necijepljenim članovima obitelji, što je dovelo do nekoliko obiteljskih grupiranja ospica. Dodatno, zabilježili smo pojedinačne slučajeve sa ili bez daljnjeg prijenosa bolesti na bliske kontakte, a za koje ne možemo utvrditi da su se zarazili u inozemstvu.

Na temelju ovih podataka možemo zaključiti da u Hrvatskoj vlada epidemija ospica koja je za sada manjih razmjera, a velik dio oboljelih čine kontakti osoba koje su se zarazile u inozemstvu.

Do danas imamo tek jedanaest službenih prijava slučajeva ospica, međutim epidemiološkim izvidom u svrhu identificiranja izvora bolesti i traženja slično bolesnih u okolini te usmenim dojavama iz bolničkih odjela, dijagnostičkih laboratorija i primarne zdravstvene zaštite znamo da je broj oboljelih veći te procjenjujemo da je do sada oboljelo pedesetak osoba u Hrvatskoj.

Većina oboljelih su iz Zagreba i okolice.

Za naše stanovništvo je od ključne važnosti održati visoku procijepljenost protiv ove bolesti. Time najuspješnije sprečavamo pojavu bolesti.

U sprečavanju širenja infekcije važno je pravovremeno otkrivanje oboljelih, njihova izolacija te identificiranje i obrada osoba koje su bile u kontaktu s oboljelima da bismo neimunima ponudili zaštitu nakon izlaganja virusu, tzv. postekspozicijsku profilaksu. U cijelom tom procesu ključna je prijava oboljelih od strane liječnika koji sumnja na ospice nadležnom epidemiologu kako bi se epidemiološki posao mogao u potpunosti obaviti.

Osobama koje primijete gore navedene simptome, a nisu preboljele ospice niti su protiv njih cijepljene preporučujemo da se što prije jave svom liječniku da bi se pravovremeno dijagnosticirala bolest, izolirao bolesnik i počelo s obradom njegovih kontakata.

S obzirom da zahvaljujući visokim cijepnim obuhvatima u Hrvatskoj većina liječnika već godinama nije vidjela bolesnika s ospicama, još jednom podsjećamo na potrebu da liječnici u primarnoj i bolničkoj zdravstvenoj zaštiti uzmu u obzir i mogućnost ospica kad pred sobom imaju pacijenta s temperaturom i osipom.'', stoji u priopćenju. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.