REZULTATI NADZORA U UTORAK'

Aladrović: Reagirali smo odmah; Ravnateljica Uprave za obitelj: Djevojčica nije smjela biti vraćena roditeljima

Autor

bl/al

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović dao je izjavu vezano uz rezultate upravnog nadzora Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradiški, na izvanrednoj konferenciji za novinare u subotu u 13 sati.

03.04.2021. u 13:09
Ispiši članak

U povodu slučaja teškog ozljeđivanja dvoipolgodišnje djevojčice, za čiji se živote bore liječnici, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u petak je poslalo izvanredni upravni nadzor u Centar za socijalnu skrb u Novoj Gradiški.

"Još jednom kao otac i ministar želim izraziti žaljenje i zaželiti brzi oporavak djevojčici. Kao Ministarstvo smo odreagirali u četvrtak izdvajanjem ostale djece iz obitelji te smo pokrenuli postupak stručnog nadzora socijalnih radnika i psihologa. 

Može se utvrditi odgovornost, rezultate smo proslijedili Upravnom vijeću koje je razriješilo ravnatelja, koji je u subotu ujutro i službeno razriješen. Očekujem da ćemo u prvom radnom danu nakon blagdana, u utorak, dobiti rezultate stručnog nadzora te ćemo moći govoriti o dodatnim odgovornostima", rekao je ministar Aladrović. 

"Mi smo u izmjene zakona o socijalnoj skrbi krenuli već ranije. Priznajem da imamo strukturne probleme, ali ćemo ih riješiti", rekao je. 

Najavio je kako će se obiteljski centri odvojiti od centara za socijalnu skrb.

"Duboko smo svjesni svih izazova, ali ćemo se kvalitetno nositi s tim", rekao je.

Ministar je poručio kako nije znao da je ravnatelj centra već jednom bio smijenjen. U utorak u Centar dolazi stručni tim Ministarstva te se očekuju rezultati stručnog nadzora. 

"Ne znam detalje od prije, ali mi smo u roku od nekoliko sati proveli upravni nadzor, odgovornost je na ravnatelju i mi smo se Meduniću zahvalili na suradnji. Sa svoje strane odradili smo sve što smo mogli u ovome trenutku. Što se tiče drugih nepravilnosti, spomenuo sam da se provodi stručni nadzor, apeliram prema komorama da budu agilne.

Želim istaknuti i da radnici u sustavu socijalne skrbi rade izrazito odgovoran posao i moramo biti svjesni i mi i oni njihove odgovornosti, no s druge strane, neodgovornost se mora sankcionirati. Tu nećemo imati popuste ni prema kome", rekao je ministar Aladrović.

Obratila se i Marija Barilić, ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku pri ministarstvu.

''Djevojčica je u ranoj dobi bila izdvojena zbog rizika od roditelja. Postoje propusti u procjeni sigurnosti, dijete nije trebalo biti vraćeno roditeljima. Dijete je oko dvije godine bilo u obitelji, razvilo je snažne emocionalne veze. Zatražen je nadzor. Greška je u procjeni rizika. Ako imate rizičnu obitelj, prijave nasilja, ovisnosti, jako dobro morate procijeniti rizike.

Mjere koje se provode nekad nisu dovoljne da bi se dijete vratilo. Socijalni radnici i psiholog to moraju kvalitetno provjeriti. Mjera centra je izrečena nakon povratka djeteta u obitelj. Uvijek ima više faktora kada procjenjujete rizik. Predmet nisam osobno vidjela, ali to je kompleksna situacija'', izjavila je. 

"Utvrđeno je da je dijete stvorilo emotivnu vezu s udomiteljima. Dijete nije trebalo vratiti u obitelj, trebalo je ostati u udomiteljskoj obitelji", rečeno je na konferenciji. 

Upravno vijeće novogradiškog Centra za socijalnu skrb razriješilo je u subotu ravnatelja Centra Branka Medunića, a za v.d. ravnateljicu imenovana je Marija Jugović, izvijestio je  ministar Aladrović koji je na tu odluku dao prethodnu suglasnost.

Odluku o smjeni Medunića Upravno vijeće donijelo je na sjednici održanoj u subotu ujutro, a nakon što je na izvanrednoj sjednici u petak navečer pokrenulo postupak smjene ravnatelja zbog slučaja teškog ozljeđivanja dvoipolgodišnje djevojčice, za čiji se živote bore liječnici.

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u petak je, naime, zbog tog slučaja poslalo izvanredni upravni nadzor u Centar za socijalnu skrb u Novoj Gradiški, a nadzorom su utvrđene određene nepravilnosti.

Nakon što je dobilo izvješće, UV Centra pokrenulo je postupak Medunićeve smjene.

"Jučer je proveden upravni nadzor. Rezultati su takvi da se može utvrditi odgovornost. Rezultate je Ministarstvo proslijedilo UV-u, a ono je donijelo odluku o razrješenju ravnatelja, što smo mi potvrdili te je on na današnjoj sjednici UV-a službeno razriješen i imenovana je v.d. dužnosti koja će Centrom upravljati u sljedećem periodu'', rekao je Aladrović na konferenciji za novinare.

Ministar očekuje da će u prvom radnom danu nakon blagdana dobiti rezultate i stručnog nadzora, odnosno i nadzora socijalnih radnika i psiholog. "Nakon toga ćemo moći govorit o dodatnim odgovrnostima", rekao je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Aladrović.

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.