NAKON IZJAVE O 'OLOŠU'

Alaburić za Direktno: Miošićeva izjava je grub, žestok i uvredljiv vrijednosni sud

Autor

Andrea Latinović

Igor Miošić, član Organizacijskog odbora za raspisivanje referenduma i Građanske inicijative “Srđ je naš” na svom je Facebook profilu, prije nekoliko dana, komentirajući najnovije rezultate Crodemoskopa po kojem HDZ-u podrška ostaje na vodećem mjestu popularnosti stranaka, napisao: ''HDZ-u ne pada rejting. Otporan na sve afere jer ološ bira ološ. Statisticki, HDZ na vlasti drže indiferentni''.

 

 

26.11.2018. u 20:07
Ispiši članak

Ova je objava izazvala žustru reakciju dubrovačkog gradonačelnika Mate Frankovića, koji mu je odgovorio na svom profilu. 

"Je li moja obitelj ološ samo zato jer glasa za HDZ?. Razmišljao sam hoću li na ovo reagirati ili ne. U prilogu je napisan stav na profilu profesora Igora Miošića, inače aktivnog člana grupe birača Srđ je Grad. Gimnazijski profesor koji usput predaje Etiku piše na svom Facebook profilu referirajući se na dobar rejting HDZ-a kako ološ bira ološ. Dakle, gospodin Miošić smatra da samo zato što su moja majka, otac, sestra i braća glasali za HDZ da su ološ. E da ovako nešto ja napišem, o tome bi pisali svi mediji u Hrvatskoj. No, kada to napiše srednjoškolski profesor, bivši gradski vijećnik i član grupe birača Srđ je Grad onda je to sasvim u redu... Žalosno, ali mi se borimo da budemo drukčiji od ovakvih koji mrze sve one koji ne razmišljaju kao i oni..."

HDZ-ova saborska zastupnica Sanja Putica u izjavi za Direktno izjavila je ''kako je takav tip govora mržnje nedopustiv. 

"Svi bismo, kao javne osobe, uključujući i profesore i nastavnike koji predaju u javnim školama te samim time odgajaju našu djecu i mlade generacije, trebali pripaziti i snositi odgovornost za javno izgovorenu riječ", rekla je Putica, podsjetivši kako je Igor Miošić, srednjoškolski profesor etike i to u dubrovačkoj gimnaziji u kojoj je ona bila ravnateljica. "Tako teško etiketiranje toliko velikoga broja ljudi, to jest birača bilo koje stranke jest nedopustivo", dodala je Putica te zaključila: "Što se tiče mojega osobnog djelovanja i razmišljanja, bez obzira kojoj stranci pripadam, kao i dok sam bila ravnateljica gimnazije, što također smatram odgovornom javnom funkcijom, i kao saborska zastupnica tolerantna sam prema svim idejama, ljudima i političkim strankama. Ali toleranciju na govor mržnje nemam, ma od koga on dolazio".

Je li riječ doista o govoru mržnje, kako su navedeni ustvrdili, ili o krajnje neprimjerenim riječima, koje su prešle u tešku uvredu?

Zamolili smo stoga za komentar odvjetnicu Vesnu Alaburić.

''Komentar najnovijih rezultata Crodemoskopa, po kojima je HDZ i nadalje vodeća politička stranka u zemlji, koji je Igor Miošić objavio na svom Facebook profilu, nije 'govor mržnje' u pravnom značenju toga pojma. 'Govor mržnje' je, naime, onaj govor kojim se izražava, zagovara ili potiče mržnja, diskriminacija ili nasilje, kojim se izruguju, omalovažavaju, ponižavaju, obezvrijeđuju pojedinci, ili društvene skupine na temelju rase, boje kože, nacionalne pripadnosti, etničkog podrijetla, vjere, spola, seksualne orijentacije, rodne pripadnosti, ili neke druge objektivne značajke. 'Govor mržnje' naziva se i rasističkim govorom, pri čemu je pojam 'rase' zajednički za sve moguće osnove diskriminacije'', rekla nam je Alaburić.

Odvjetnica smatra da komentar Igora Miošića nije rasistički govor.

"To je vrijednosni sud o jednoj političkoj stranci i njezinim biračima, koji nije utemeljen na nekoj rasističkoj, diskriminatornoj osnovi. On je nesumnjivo izražen na grub, žestok i uvredljivi način, tako da je razumljiva povrijeđenost i HDZ-a i njegovih birača. Ipak, treba imati na umu da u raspravama od javnog interesa sloboda izražavanja štiti i one vrijednosne sudove koji vrijeđaju, šokiraju, ili uznemiruju državu ili dio populacije. To je pravni standard koji Europski sud za ljudska prava sustavno ponavlja već desetljećima. Rejting političkih stranaka nesumnjivo je tema od javnog interesa pa u kontekstu političke komunikacije, posebno na društvenim mrežama, smatram da Miošić nije prekoračio granice slobode govora'', zaključila je Alaburić.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.