Povjesničar marijan o presudi

Ako sud ovako tumači genocid, znači li to da IS može nesmetano ubijati?

Autor

Direktno.hr

03.02.2015. u 19:25
Ispiši članak

Hrvatski vojni povjesničar Davor Marijan u izjavi za direktno.hr poručio je da je s pravnog aspekta nelogično tumačenje genocida od strane Međunarodnog suda za pravdu, dok se s povijesne strane Srbija mora suočiti sa svojom prošlošću. 

"Povijesna i pravna istina dvije su različite stvari. Po mom mišljenju to se vidjelo i iz današnje presude. Sudsko vijeće nije se previše oznojilo. Vidjelo se kakvu je štetu Carla del Ponte nanijela pravdi jer nije procesuirala vrh JNA. Tu je i Slobodan Milošević koji bi bio optužen da nije umro. Imam dojam da je mišljenje Suda u Haagu u sklopu ovih elemenata došlo na naplatu", rekao nam je Davor Marijan.

Sudsko vijeće Međunarodnog suda za pravdu u Haagu odbacilo je tužbu Hrvatske pod obrazloženjem da se Srbiju ne može teretiti za genocid prije 27. travna 1992., kada je potpisala Konvenciju o genocidu.

"Sud smatra da je država odgovorna poštivati standarde poštivanja ljudskih prava. Zbog toga se državu koja je postala članica ne može smatrati a posteriori odgovornom za činjenje tih dijela. Svaka država obvezna je primjenjivati Konvenciju ali ne retroaktivno pa se to ne može odnositi na prethodno razdoblje, npr. Drugi svjetski rat, već tek nakon datuma kada je službeno postala potpisnicom Konvencije. Prije 27. 4. 1992. ne može se smatrati da je bila odgovorna u smislu članka 9. Što se tiče djela koja su počinjena prije toga datuma, Hrvatska nije razdvojila djela prije 1992. godine", rekao je predsjednik Međunarodnog suda pravde Peter Tomka čitajući presudu.

Marijan smatra da je ovakvo obrazloženje nelogično, za što je dao zanimljivu usporedbu.

"Meni je neprihvatljivo da je kao razlog navedeno da prije 27. travnja nije prihvaćen genocid od strane Srbije zato što nije bila potpisnica konvencije. Znači li to da Islamska država može nesmetano ubijati ljude a da se to ne prizna kao genocid?", konkretan je povjesničar.

Očito je da su za dokazivanje genocida potrebne veće brojke. "Riječ je o descima tisuća ljudi", nastavlja Marijan. Usporedbe radi, u Hrvatskoj je u Domovinskom ratu poginulo 15.970 ljudi. Od toga 8.147 branitelja, 6.605 civila, a 1.218 osoba smatraju se nestalim.

"Konvencije poput ove o genocidu igra su visoke vanjske politike, i te strukture trude se da ih se ne okrivi. Nisam siguran da je likovanje Srba dobra stvar. Mislim da će se morati suočiti s postupcima svoje politike iz 90-ih godina", završio je svoj osvrt na presudu Davor Marijan.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.