Tihomir Dujmović

Ako mi ukinu emisiju, bit će kristalno jasno od kuda je naredba stigla

Autor

Direktno.hr

“Ne vjerujem da bi se netko usudio, nakon što je publika u HTV-ovim anketama proglasila "Iza zavjese" za najpopularniji talk show, do te razine poniziti pretplatnike, da bi zabranili emisiju na jesen! Odmaram li ovo ljeto? Ne, s Kurbašom radim na kazališnoj predstavi „Tko je ubio Zvonka Bušića“, poručuje Tihomir Dujmović.

10.07.2017. u 11:08
Ispiši članak

Nakon što je HTV-ova služba za kontakte s publikom izvijestila programsko vijeće HTV-a da je po ocjeni samih gledatelja najpopularniji politički talk show „Iza zavjese“, ali i to da je po reakcijama gledatelja najpopularniji novinar gledatelja HTV-a, Tihomir Dujmović, portal Narod.hr zatražio je komentar ovih informacija i zamolio samog "slavodobitnika" Tihomira Dujmovića.

Jeste li očekivali ovakvu podršku gledatelja HTV-a, da baš Vas i Vašu emisiju izaberu za najpopularnijeg novinara i najpopularniji talk show?

Iskreno, znao sam da imam svoju publiku, vidim to po reakcijama na mailu i na Facebooku, ali uistinu nisam znao da sam prvi odabir HTV-ove publike i kao novinar i kao autor emisije. Iznimno mi je drago da sam tu osvojio prvo mjesto i ja kao novinar i emisija kao takva i koristim prigodu da se od srca zahvalim publici koja je stala iza mene i koja je tako srčano prepoznala sve promjene koje je donijela emisija "Iza zavjese" kakvu sadržajno, ako mogu reći, HTV do sada nije imao.

Što mislite da je bilo presudno u toj pobjedi, s obzirom na konkurenciju koja Vam na HTV-u nije tako mala?

Vjerujem da se radi u prvom redu o novom pristupu ovom poslu koji publika u dosadašnjim formatima HTV nije pretjerano vidjela. Zimski semestar emisije u kojem sam dobio gotovo kao po kazni, termin u 8 i 30 ujutro, donio je nešto što do sada HTV nije imao: redovite rasprave samog vrha hrvatske političke i društvene scene, pa smo tako gledali dvoboje Željka Markić - prof. Zakošek, Hebrang - Jakovina, Jurčević - Kuljiš, Nobilo - Olujić, da nabrojim samo neke. To je "cross faire" forma koju sam radio godinama ranije na raznim lokalnim televizijama, meni vrlo draga forma, jer se u toj formi onoj pravoj istini zaozbiljno približite.

Zato ste na zimu promijenili formu svoje emisije?

Jednim dijelom zato što ta forma ulazi u "Otvoreno" koje ide svaku večer, no primarno zato što vi imate brojna imena političara i društveno angažiranih intelektualaca koji uopće nemaju pristup medijima, niti mogućnost da izlože u 45 minuta svoja promišljanja. A i te kako imaju što reći. S obzirom na to da je takvih osoba pravo more, promijenio sam formu. Naime, na HTV-u imate "Otvoreno" koje je na neki način cross fire forma, a osim moje emisije imate još dva talk showa – Aleksandra Stankovića i Romana Bolkovića. S obzirom na to da je Romano emisiju postavio kao svojevrsni elitni vanjsko politički talk show, s povremenim gostovanjima gostiju iz samog vrha vladajuće elite, a da kolega Stanković već punih 17 godina uglavnom promovira goste lijeve provenijencije i ne samo iz Hrvatske, kompletan spektar gostiju hrvatskog desnog centra i desnice je ostao nepokriven. Znate, kad vam netko plati 80 kuna pristojbe, on ima pravo poslušati Romana Leljaka, a ne samo Žarka Puhovskog. Trebalo je punih 17 godina da dosegnemo tu razinu i ja se nadam da se nitko neće usuditi vratiti nas unatrag. Ta činjenica da odjednom imate goste koji su godinama ignorirani, to je zapravo ta promjena koju je donijela emisija "Iza zavjese" i to je promjena kojoj publika plješće, to je razlog zbog kojeg je publika odabrala ovu emisiju kao najpopularniju. Jer, imate cijeli popis ljudi koji već godinama nemaju pristup u ovakvu formu emisije. Neću reći da su zabranjeni, ali je istina da ih nismo vidjeli! Činjenica da se ovakav ushit publike dogodio već u prvoj godini emisije "Iza zavjese" na HTV-u govori o tome da je publika doslovno gladna takvih sadržaja.

Gdje ste Vi bili u tih 17 godina u kojima je Aleksandar Stanković zapravo monopolist na politički talk show javne televizije?

Za tih istih 17 godina ja imam talk show samo na lokalnim TV postajama. Dalje ne smijem. Svaki pokušaj je bio intervencijom politike zaustavljen. Zato sam svojedobno napisao da novinari tradicionalnog, demokršćanskog, ako hoćete konzervativnog stajališta imaju u Hrvatskoj tretman crnaca u Americi sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća. Upravo stoga me osobito veseli činjenica da je publika, nitko drugi negoli publika i moju malenkost i moju emisiju oglasila kao najpoželjniju.

Što je po vama sadržajno u toj emisiji utjecalo na takav stav publike? Što ona donosi novoga?

Donosi pravo javnosti argumentaciji koja se do sada gurala pod tepih, donosi pogled s druge strane, donosi istine ako hoćete s druge strane koje se do tada na javnom servisu u ovoj formi nisu mogle čuti. Recimo Roman Leljak je prije nastupa u mojoj emisiji bio jednom telefonski uključen u jednu emisiju na HTV-u, ali nikada nije imao mogućnosti 45 minuta govoriti o svojim istraživanjima koja su fascinantna i mijenjaju doslovno osnovni povijesni obrazac. Kad ste do Romana Leljaka čuli za to da su antifašisti u jedan rudnik zatočili i u njemu ugušili tri tisuće
ljudi? Da ne govorim o drugim njegovim istraživanjima. Meni je bilo najzanimljivije vidjeti kako ga hrvatska ljevica proziva kao bivšeg udbaša. Od svih mogućih udbaša, oni su kao negativan predznak za udbaša stavili samo uz čovjeka koji otkriva komunističke zločine. Sad kad im je otkrio Hudu jamu sad je i za njih udbaš kletva, zanimljivo. Ali, istim tim ljudima je i dalje normalno da je jedan Stanimirović bio dužnosnik Martićeve paradržave.

Imam dojam da imate specifičan stil razgovaranja?

Samo utoliko što razgovor ne doživljavam kao policijsko isljeđivanje, niti kao iskaz na DORH-u što prakticiraju neki moji kolege. Dakle, ja u prvom redu pustim sugovorniku da kaže što ima za reći jer je zbog toga i pozvan u emisiju.

Kojeg biste još gosta istaknuli kao neobično zanimljivog?

U prvom redu odvjetnika Sinišu Pavlovića koji je isto tako po prvi put na javnoj televiziji baš u ovoj emisiji detaljno objasnio svu tehnologiju udbaških smaknuća po inozemstvu i pri tom otkrio čitav niz zanimljivih relacija vezanih uz suđenje Perkoviću i Mustaču. No, ova je emisija zapravo dobila svoju širinu, snagu i renome, upravo s prvim gostom odnosno gošćom. Ne treba zaboraviti da je hrvatska Predsjednica bila moj prvi gost i da je otvorila sezonu emisije "Iza zavjese", drugi gost mi je bio predsjednik Sabora, treći zagrebački gradonačelnik…a Bruna Esih koja je najveće iznenađenje lokalnih izbora samo je kod mene gostovala u formi talk showa…. za samo jednu sezonu na javnoj televiziji to je uistinu dosta, zar ne?

Jeste li sigurni da će vam emisija krenuti na jesen, je li odluka već pala?

Gledajte, u ovoj zemlji nema toga u što možete biti sigurni, ali uistinu nakon toliko respektabilnih gostiju i nakon takvih istraživanja o popularnosti pojedinih novinara i pojedinih emisija koja su mene i emisiju stavili na sam vrh, teško mi je zamisliti da bi netko išao toliko protiv tako jasno iskazane volje publike da bi ukinuo tu emisiju. Jer, taj koji bi to napravio išao bi izravno protiv publike, a ovo nije privatna televizija nego javni servis svih građana. S kojim pravom biste građanima koji evidentno žele takvu emisiju, istu tu emisiju zabranili? Pa valjda smo izašli iz jednoumlja. Ako jesmo, dopustimo drugi pogled na stvarnost, ako smo uistinu demokrati. Nema dvojbe da postoje političari koji bi htjeli zabraniti ovu emisiju, ali i oni su svjesni da će u tom slučaju biračima morati odgovoriti i na to pitanje: zašto ste zabranili Dujmovića? Osim toga, ako mi zabrane emisiju bit će kristalno jasno od kuda je naredba stigla, jer je danas kristalno jasno tko je u Hrvatskoj vlastodržac. Naime, kad bi se dogodilo da emisije na jesen nema, to bi bio jasan znak da je politika i to na najvišoj razini intervenirala jer svi profesionalni uzusi na HTV-u govore u prilog tome da je takva emisija javnom servisu potrebna. Da stvar bude najbolja, to sada krajnje jasno govore i sami gledatelji. Dakle, kad imate ovako transparentan glas javnosti kojem sam i ja i emisija najbolji od svih sličnih sadržaja, jedino politička intervencija sa samog vrha vlasti može zabraniti publici da gledaju ono što su sami rekli da žele. Ne vjerujem da bi itko na HTV-u mogao ignorirati izraženu volju publike i ako i bude pritisaka očekujem da toliko profesionalizma na HTV-u ima, koji će reći: čekajte, ne možemo zabraniti upravo onu emisiju koju publika najviše hvali!

Očekujte li bolji termin za svoju emisiju?

Nisam još o tome razgovarao s urednicima. Termin u srcu europske nogometne lige je iskreno govoreći, najpodliji termin koji jedan ovakav politički talk show može dobiti i to se niti jednom političkom talk showu do sada nije dogodilo. Jednostavno zato što kad nekom dodijelite taj termin ne želite mu uspjeh. Zato se i dogodilo da je meni repriza koja je išla drugi dan popodne bila izvrsno gledana. Ali, to je maltretiranje publike! U tom smislu očekujem bolji termin i boje produkcijske uvjete. Emisija koja ima uistinu pristojnu gledanost s obzirom na nenormalne uvjete i emisije koja je postala ljubimac gledatelja zaslužuje bolji termin.

Jeste li o svemu tome razgovarali s odgovornima?

Ne, očekujem ubrzo razgovor na tu temu jer smo već ušli u ljeto i ubrzo će trebati složiti jesensku shemu. Odgovorni na HTV-u su mi višekratno poručili da ćemo vrlo brzo sjesti i u tom smislu očekujem poziv na razgovor.

Stvarno se ne bojite da bi vam mogli zabraniti emisiju o čemu se već govorilo, a osim toga kuloari tvrde da sam vrh države nije oduševljen Vašom emisijom?

Ne znam što je vama "vrh države"? Predsjednica je vrh države, a ona mi je bila gost! Gledajte, meni je nezamislivo da nakon svih rezultata gledanosti i svih anketa koje pokazuju nedvojbeno da publika želi takav format i takav sadržaj i takve goste i takav pristup temama i gostima, da se dakle netko usudi to zabraniti. Nezamislivo zato što bi to bio udar na elementarnu demokraciju i udar na samu publiku. Ja ne tvrdim da se moja emisija mora gledati, tko ne želi ovakav sadržaj i ovakve goste vrlo lako pričeka kolegu Stankovića u nedjelju, on ima neke druge goste i neki drugi pristup i to je dakako posve legitimno. Samo, ako ukinete Dujmovića, ostavili ste formu talk showa isključivo Aleksandru Stankoviću, a ja mislim da to nije fer prema publici, kao što ne bi bilo fer da HTV ima samo i jedino Dujmovića. U tom smislu ne očekujem zabranu, već brzi dogovor oko jesenskog termina i produkcijskih uvjeta adekvatnih zahtjevima emisije i vremena u kojem živimo.

Jeste li na godišnjem odmoru ili spremate nešto novo?

Nominalno sam već pobjegao iz Zagreba, ali teško da mogu ovo nazvati odmorom. Naime, osim što svaki tjedan imam kolumnu na portalu direktno.hr, ovo ljeto će mi biti prepuno, a tako je i krenulo, dogovora, sastanaka i mali milijun proba. Naime, s našim glumcem Robertom Kurbašom radim na kazališnoj predstavi pod nazivom "Tko je ubio Zvonka Bušića?" po tekstu iz moje knjige "Hrvatska u raljama djece komunizma". Sudbina i cijeli život Zvonka Bušića uistinu su fascinantni, ja sam ga poznavao i napisao sam jedan tekst o njemu čiji se dijelovi izvode na svim promocijama. Kurbaša je prepoznao snagu teksta i sada zajedno radimo na ovom projektu u nadi da ćemo ga dovršiti do zime. Silno je važno da je Robert prepoznao emociju iz tog teksta što sam vidio na svoje oči kad je na promociju knjige u Solinu čitao tekst i plakao. U kontaktu smo naravno i s Julie Bušić koja će nam biti od ogromne pomoći tim prije jer je tekst dijelom pisan i o njoj. Nikada nisam niti više hoću upoznati takve ljude kao što su Zvonko i Julie i od kad sam ih upoznao moja fascinacija ne prestaje. Znate, još uvijek mi zvone u ušima i u duši riječi sjajnog fra Grbeše koji je na sprovodu Zvonku rekao: "Svi mi koji smo ovdje volimo Hrvatsku, ali znate, nitko nije volio Hrvatsku kao Zvonko Bušić". Fantastična rečenica koja će svoje mjesto naći i u ovoj predstavi.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.