Skandal sa slovenijom

Akademik Rudolf: Ako su informacije točne, onda je to afera svjetske razine

Autor

Direktno.hr

Hrvatskoj prijeti mogućnost gubitka državnog teritorija, ako je vjerovati transkriptima koji su danas osvanuli u medijima. Svoje kratko mišljenje o cijelom slučaju dao je hrvatski akademik i profesor međunarodnog prava Davorin Rudolf.
22.07.2015. u 13:34
Ispiši članak

"Pošto ništa nije autentično utvrđeno, ne mogu vam ništa komentirati, vidite da i gospođa ministrica to tek treba utvrditi. S ove pozicije ne mogu vam ništa reći, to bi bile najobičnije špekulacije, možda insinuacija, a možda i provokacija", rekao je akademik Rudolf. 

Ipak, bivši ministar vanjskih poslova i nekadašnji predsjedatelj Državne komisije za granice Vlade RH smatra da neće biti dobro ako se dokaže istinitost tvrdnji.

"Sve ovisi o tome je li točno. Ako je točno, onda je to afera svjetske razine", rekao nam je u kratkom razgovoru dr. Rudolf.

Podsjetimo, Večernji list u posjedu je transkripata razgovora slovenskog člana arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i slovenske zastupnice pred sudom Simone Drenik iz Ministarstva vanjskih poslova u kojima se vidi kako joj je Sekolec prenosio detalje iz povjerljive diskusije predsjednika suda Gilberta Guillaumea i ostalih arbitara. Prenio je tako izjavu koju je pripisao predsjedniku Suda po kojoj mu je ovaj, vrlo rano u postupku rekao kako su "Slovenci dobili što su htjeli na moru" te da najmanje 2/3 Savudrijske vale (Piranskog zaljeva) ide Sloveniji.

Sekolec je kontaktirao Simonu Drenik 5. studenoga 2014. godine te se potužio da je granica na kopnu još otvorena, te da nije zadovoljan tijekom rasprave. No, piše Večernji list pozivajući se na transkripte, tada izriče znakovitu rečenicu predsjednika suda Gilberta Guillaumea. Rekao je: "Dobili ste što ste htjeli na moru, zato ne biste trebali navaljivati na kopnu", kazao je Sokolec u telefonskom razgovoru, a isto je ponovio i u siječnju ove godine.

"Mene je predsjednik već pritisnuo i rekao da ne navaljujem s tim (kopnenom granicom). On ima u glavi jednostavno rješenje: vi dobijete otvoreno more, ali tu , ali tu (kopno) ne radite nikakve poteškoće", rekao je Sokolec u razgovoru u siječnju ove godine.

Granić: Ako su navodi iz transkripata točni, Hrvatska treba izaći iz arbitraže

Realnu mogućnost da Hrvatska izgubi dio teritorija u međunarodnoj arbitraži sa Slovenijom, za direktno.hr prokomentirao je i bivši hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić.

"Informacija koja je objavljena nije samo duboko zabrinjavajuća, ona je i više od toga. Dosadašnje izjave slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca i informacije iz međunarodnih krugova upućuju na to da slovenska strana ima jako dobre kontakte s članovima arbitražnog suda. Ako se ovo dogodi, proći će rješenje koje je suprotno međunarodnom pravu. Igrat će ulogu ono što je Slovenija uspjela ubaciti, a to je da se donosi odluka o pravičnosti, a ne o međunarodnom pravu", kazao nam je Granić.

Ako je istina što pišu slovenski mediji, jedan je smjer u kojem Hrvatska treba ići, smatra naš sugovornik.

"U tom slučaju treba ozbiljno razmisliti da se izađe iz arbitraže, jer time je grubo prekršen sporazum. Svoje mišljenje trebaju dati strane i pravnici koji su uključeni u cijeli proces. Ali ako se dokaže istinitost ovih tvrdnji, ovo je državni prioritet broj jedan, jer postoji ozbiljna prijetnja od gubitka državnog teritorija", dodao je Granić.

Ipak je, nastavlja, sigurno prerano da bi se donosile odluke. Ako su teze iz transkripata točne, ispada da će arbitraža uzeti za relevantan sporazum Račan - Drnovšek, kojim je tadašnji premijer Ivica Račan prepustio Sloveniji dio hrvatskog teritorija. Podsjetimo, godine 2001. su premijeri Ivica Račan i Janez Drnovšek usuglasili sporazum prema kojem bi skoro 80 posto Piranskog zaljeva pripalo Sloveniji čime bi ona dobila pristup međunarodnim vodama, a Hrvatska bi zadržala morsku granicu s Italijom.

Hrvatski parlament je Sporazum odbio a potpis opunomoćenika hrvatske vlade Olge Kresović-Rogulja je proglašen parafom bez pravnog značenja. Slovenska strana pak smatra paraf kao puno prihvaćanje Sporazuma i hrvatski stav smatra neozbiljnim. Nakon toga je u Piranskom zaljevu došlo do serije incidenata između slovenskih policijskih plovila i hrvatskih ribara.

"Naša strana trebala je biti spremna da će se taj sporazum naći na stolu. Ako je ova informacija točna, trebamo razmisliti hoćemo li ostati u arbitraži", zaključio je Mate Granić.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.