Matica Hrvatska

Agitpropovska hajka podsjeća na crnu povijest komunističke represije

Autor

Direktno.hr

Inicijativa EU 1481 u sklopu Matice hrvatske priopćenjem se oglasila o hajci na Zlatana Hasanbegovića. Priopćenje pročitajte u cijelosti.
22.01.2016. u 15:57
Ispiši članak

Inicijativa EU 1481 svojim djelovanjem nastoji razjasniti nužnost osvješćivanja hrvatskoga društva o negativnom nasljeđu totalitarnog komunističkog poretka i potrebi uklanjanja toga nasljeđa u svrhu pune demokratizacije, pluralizacije i zaštite ljudskih prava kao važnom preduvjetu za slobodan razvoj društva.


Jedan od ključnih mehanizama opstanka i obnavljanja totalitarnog komunističkog mentalnog i svjetonazorskog naslijeđa u Hrvatskoj upravo se nalazi u kulturno-medijskoj sferi, što je flagrantno izašlo na vidjelo u javnosti povodom organizirane medijske i kulturnjačke hajke protiv kandidata dr.sc Zlatka Hasanbegovića, na mjesto novoga ministra kulture. 

Držimo da agresivna huškačka difamacijska retorike kao i ulične metode protagonista takve hajke, podsjećaju na crne stranice povijesti komunističkog jednoumlja i represije. Uvjereni smo kako se na području kulture posljednjih petnaestak godina, ostvarila lijevo-liberalna postkomunistička „kulturna hegemonija“ koja je svojim protunacionalnim, protuduhovnim nihilističkim stajalištima, uspjela nametnuti hrvatskom narodu, neokomunističke kulturološke obrasce jedne manjine.

Ista je samoproklamirana „kulturna elitistička manjina“ narušavala legitimitet i temelje stoljetne hrvatske kulture kao i netolerantno marginalizirali višeslojne i druge različite suvremene pristupe i poglede na kulturu. Stoga nije ni čudo da današnji relikti jugoslavenskog totalitarnog jednoumlja kao i reciklirani liberalni bivši SKOJ-evci koji su bili glavne društvene i kulturne poluge komunističkog totalitarnog represivnog aparata; danas se huškačkom metodologijom protive izboru novog ministra kulture, što je suprotno načelu demokracije i dijaloga, poštivanja slobode govora i mišljenja.  

Inicijativa EU 1481 smatra da je ova ideološka medijska i agitpropovska kampanja zapravo dobra demonstracija koliko je neophodno donošenje jednog prikladnog zakona o lustraciji u skladu sa svim demokratskim standardima i rezolucijama EU , kao preduvjet za istinsku pluralizaciju i  depolitizaciju područja kulture i medija. 

 

Odjel za politologiju Matice Hrvatske

Inicijativa EU 1481

mr. Jure Vujić

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.