Petljanje s Rusima

AFERA LOŠINJ 'Englez' Kotromanović još nije platio kaznu za sukob interesa

Autor

Darko Markušić

Bivši SDP-ov ministar obrane Ante Kotromanović još uvijek nije podmirio kaznu od 30.000 kuna koja mu je zbog sukoba interesa izrečena u travnju 2016.

29.04.2017. u 20:44
Ispiši članak

Kako je za portal Direktno potvrdila Martina Jurišić, glasnogovornica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, bivši SDP-ov ministar obrane nije platio kaznu, nije se žalio na odluku Povjerenstva, niti je podnio tužbu Upravnom sudu.

Kotromanović se odlučio na ignoriranje Povjerenstva, pa ne čudi stoga što se oglušio i na upite portala Direktno s tim u vezi.

Glasnogovornica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa podsjetila je kako je Povjerenstvo u travnju 2016. na 134. sjednici utvrdilo da je Kotromanović povrijedio odredbu čl. 11. st. 3 Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Stoga mu je, podsjeća, izrečena sankcija obustave dijela neto mjesečne plaće od 30.000 kuna. Inače, predviđeno je da se sankcija izvrši u deset jednakih uzastopnih mjesečnih obroka u pojedinačnom iznosu od po 3000 kuna.

Glasnogovornica Povjerenstva ističe kako je Zakonom propisano da se plaćom dužnosnika smatra svaki novčani primitak za obnašanje javne dužnosti, osim naknade putnih i drugih troškova za obnašanje javnih dužnosti.

Odluka o sankciji je postala izvršna 22. travnja 2016., dakle prije godinu dana, i još tada je proslijeđena Uredu za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade koji su Povjerenstvo izvijestili kako nije moguće postupiti po odluci Povjerenstva jer Ante Kotromanović nije u radnom odnosu u Saboru. Izrečena sankcija stoga, ističe glasnogovornica, "nije izvršena jer se ne može izvršiti obustavom isplate dijela neto mjesečne plaće koju Kotromanović ostvaruje na temelju radnog odnosa u privatnoj pravnoj osobi".

Kotromanović, inače, radi kao savjetnik predsjednika Uprave Crodux plina d.o.o., jedne od tvrtki u vlasništvu umirovljenog generala Ivana Čermaka. Prema neslužbenim informacija, njegova mjesečna primanja iznose oko 50.000 kuna.

Podsjetimo, otkriveno je da se bivši ministar obrane Kotromanović, našao u sukobu interesa nakon što su mediji, među kojima i portal Direktno, zabilježili kako je zajedno s obitelji putovao zrakoplovom na Mali Lošinj gdje je bez službenog osiguranja na trošak privatnih investitora proveo vikend.

Povjerenstvo koje vodi Dalija Orešković je utvrdilo kako je primitkom povratne usluge prijevoza zrakoplovom u tržišnoj vrijednosti od 28.500 kuna na trošak trgovačkih društava u privatnom vlasništvu povezanih s Grupom Jadranka, koja je kao investitor iskazala interes za kupnju vojnih nekretnina na Malom Lošinju koje koristi Ministarstvo obrane, Kotromanović povrijedio Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

Kotromanović se nije očitovao nijednim dopisom u cijelom postupku. Analizirajući podatke o vlasništvu nad privatnim zrakoplovom i strukturu dioničara Jadranke d.d., kao stožerno društvo Grupe Jadranka, Povjerenstvo je utvrdilo da je većinski vlasnik Beta Ulaganja d.o.o., tvrtka koju je osnovala pravna osoba iz Ruske Federacije. Dodatno, u medijima je objavljeno kako je predstavnik ruskih investitora iz Beta ulaganja Mihajlo Perenčević, iskazao interes za vojni kompleks Kovčanje na malom Lošinju koji se koristi kao luka za obalnu stražu, te da su o tome razgovarali i s ministrom obrane Kotromanovićem.

Iz Vlade su Povjerenstvu potvrdili da je više investitora bilo zainteresirano za spomenuti objekt, kojega Ministarstvo obrane nikad nije proglasilo neperspektivnim objektom iako su to tvrdili u Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) kojeg je vodio Mladen Pejnović. Iz MORH-a su Povjerenstvu tada potvrdili da se radilo o privatnom putovanju tadašnjeg ministra Kotromanovića. Povjerenstvo je utvrdilo i kako je smještaj u hotelu Kotromanović osobno podmirio. Istodobno, iz tvrtke Jadranka potvrđeno je kako je na njihov trošak Kotromanović koristio spomenuti zrakoplov.

Povjerenstvo je stoga to putovanje okarakteriziralo primanjem nedopuštenog dara i mogućeg pogodovanja ruskom investitoru.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.