INTELEKTUALAC KOJI JE RASKRINKAO 'TRANSFORMACIJU' BIVŠIH KOMUNISTA

U 83. godini preminuo hrvatski političar, pisac i kolumnist Direktnog prof. dr. Zdravko Tomac

Autor

dd

U subotu u jutarnjim satima u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Dubrava, nakon kratke i teške bolesti, nekoliko mjeseci uoči 83. rođendana, preminuo je hrvatski političar, pisac i kolumnist portala Direktno prof. dr. Zdravko Tomac.

04.01.2020. u 16:09
Ispiši članak

Zdravko Tomac rođen je 24. svibnja 1937. u Garčinu pokraj Slavonskog Broda. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, gdje je kasnije bio i redoviti profesor.

Iako se nije izravno angažirao u javnosti tijekom agonije bivše SFRJ i razmaha velikosrpskoga pokreta predvođenoga Slobodanom Miloševićem, priklonio se antidogmatskoj struji u SKH i sudjelovao u osnutku SDP-a (Socijaldemokratske partije Hrvatske). Na predsjedničkim izborima 1997. bio je kandidat SDP-a za predsjednika Republike Hrvatske.

U doba Domovinskoga rata Tomac je obnašao dužnost potpredsjednika Vlade demokratskoga jedinstva (1991.-1992.), a kasnije je bio zastupnik u Hrvatskom saboru (1993.-2003.) i potpredsjednik Sabora (2000.-2003.) 

Ujesen 2003. Tomac je napustio SDP, a 2004. je, zajedno s Jerkom Zovakom, utemeljio stranku Hrvatski socijaldemokrati (HSD) - političku stranku lijevoga opredjeljenja, izrazito nacionalne orijentacije i egalitarnoga socijalnoga programa. 

U privatnom životu, prošao je - kako je sam svjedočio - transformaciju od vjerski solidno odgojenoga dječaka, preko mladog čovjeka duboko involviranog u ateistički marksistički svjetonazar, do čovjeka koji je opet na duboki način prepoznao katoličku vjeru u kojoj je izvorno bio odgojen.

Nakon što se prestao aktivno baviti politikom, posvetio se publicističkom radu, a sukladno svom znanstvenom habitusu i životnom iskustvu, tematika njegovih knjiga je politička i političko-povijesna. 

Tomac je objavio više od 20 knjiga, uglavnom na hrvatskome, a dvije na engleskom i njemačkom) u kojima raspravlja o više tema, među kojima dominiraju - manevri i potezi prve hrvatske višestranačke vlade u kojoj je sudjelovao (1991.-1992.), makinacije svjetske politike u ratovima od 1991.; velikosrpski projekt, njegova sadašnjost i budućnost; položaj Hrvata u ratnoj i poratnoj Bosni i Hercegovini, a napose u zemlji Tomčevih predaka, Bosanskoj Posavini te ulogu dr. Franje Tuđmana u novijoj hrvatskoj povijesti.

Dobar dio Tomčevih knjiga su kolaži sastavljeni od tekstova koje je autor objavljivao kao komentare ili kolumne u dnevnim i tjednim novinama, no neke su i samostalni radovi, pisani kao knjige.

Neke od knjiga koje je objavio su "Obraćenje: (od komunista do vjernika)", "Crveni Predsjednik", "Moj obračun s KGB-om: Komunizmom. Globalizmom. Bezboštvom: Tomac protiv Tomca", "Peta haaška kolona i njezine žrtve".

Mnogi ga smatraju jednim od glavnih intelektualaca koji je razotkrio neuspješnu transformaciju bivših komunista u tranzicijskim postsocijalističkim društvima.

 

 

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.