Home

 (photo: YouTube screenshot)
Izvor slike: YouTube screenshot
MAJMUNSKA POSLA

VIDEO Zaštitari životinja ponekad pretjeruju, a ovo je jedan od dokaza

Američki sudac rekao je da se zaštita autorskih prava ne može odnositi na majmune, no u Peti se s tim nisu složili

Da zaštitari životinja ponekad pretjeraju, u nastojanju da zaštite svoje 'klijente', pokazuje primjer koji nam dolazi iz SAD-a. Naime, nakon što mu je makaki majmun Naruto u indonezijskoj džungli 'ukrao' kameru, snimivši njome 'majmunski selfie', vlasnik iste, fotograf David Slater iz Monmouthshirea, našao se na optuženičkoj klupi.

PETA, organizacija za zaštitu životinja tužila ga je, smatravši kako i majmun ima pravo na naknadu, od zarade koju je Slater dobio od prodaje autorskih prava, za nastale fotografije.

Nakon dvije godine parničenja, fotograf je dobio sudsku bitku, javlja BBC.

Američki sudac rekao je da se zaštita autorskih prava ne može odnositi na majmune, no u Peti su smatrali da bi životinja trebala imati neke koristi od te snimke.

Peta je uložila žalbu kad je 'slučaj majmun' odbačen, no Slater se složio da donira 25 posto budućih prihoda.

U zajedničkoj izjavi Pete i Slatera navodi se da će fotograf dati četvrtinu zarade od prodaje majmunova selfija registriranim organizacijama za "zaštitu i dobrobit Narutova staništa".

Slučaj  je nazvan 'Naruto protiv Davida Saltera', ali i majmunov identitet je sporan: Peta tvrdi da je riječ o ženki Naruto, a Slater kaže da se radi o drugom majmunu, mužjaku makakija.

Sud je presudio u Slaterovu korist nakon dvogodišnje pravne bitke.

1505827883 - 19.09.2017 15:31:23