Home

jezivo

UZNEMIRUJUĆE Račići koji su Australcu izjeli noge žive i u Jadranu

Kako je pojasnio strčnjak sa splitskog sveučilišta, opasnosti nema, jer je riječ o strvinarima koji jedu mrtvo meso, a ne žive ljude

Amfipodni račići koji su izjeli nogu mladog Australca žive i u Jadranu. Šesnaestogodišnji Sam Kanizay za njih je saznao na poprilično krvav način, nedugo nakon kupanja, nedaleko Melbournea.  Australski mediji pišu da je riječ o morskim ušima, životinjicama koje se u pravilu hrane mrtvim ribama i školjkama, ali ponekad 'gricnu' i ljudsko meso.

Podsjetimo, objavili smo uznemirujuću snimku iz Australije, a koja nam je otkrila kakva sve neobična stvorenja žive u svjetskim morima, za koje mnogi niti ne znaju da postoje.

Da ih je mladi Sam Kanizay otresao s nogu, oni bi shvatili da je živ i otišli bi. Dr. Alen Soldo, sa splitskog sveučilišta, pojašnjava da opasnosti za ljude - nema.

"Kod nas u Jadranu ima mnoštvo vrsta iz ove obitelji. Poanta je da su to uglavnom strvinari pa jedu mrtve životinje, a u ovom slučaju je problem bio što momak radi hladne vode nije micao noge, pa su račići mislili da su na mrtvom tijelu i nastavili 'posao'. Da ih je otresao i dao im do znanja da je 'živ' vjerojatno se to ne bi desilo", pojasnio je dr. Soldo.

Mogu li kupači u Jadranu doživjeti ono što je doživio mladi Australac?

"Teoretski da, ali pošto se prilikom kupanja ljudi kreću, u praksi je to vrlo teško moguće. Ponavljam, čovjek se nije micao i valjda je radi hladne vode mislio da je riječ o trncima, a ne ubodima tako da se i dalje nije micao. Sumnjam da se ovako nešto može ponoviti kod nas", zaključio je dr. Soldo, javlja 24sata

 

1503208396 - 20.08.2017 07:53:16