Home

Trčanje/jogiranje (photo: runningmagazine)
Izvor slike: runningmagazine
novo otkriće

Provedeno istraživanje na miševima: trčanje pomaže smanjivanju tumora

Poznato je da se infiltriranjem prirodnih ubojitih imunih stanica (NK stanica) može kontrolirati i regulirati veličina tumora no nitko nije proučavao kako vježbanje utječe na taj sustav, kazala je voditeljica istraživanja Pernille Hojman

Znanstvenici su utvrdili da se kod miševa koji su proveli dosta vremena na kotaču za trčanje tumor smanjio 50 posto više nego kod miševa koji nisu bili fizički aktivni.

Znanstvenici su zaključili da je adrenalinski skok, koji prati tjelesnu aktivnost, pomagao usmjeravanju imunih stanica koje ubijaju tumore prema tumorima koji su bili usađeni u pluća, jetra ili kožu miševa. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Cell Metabolism.

"Poznato je da se infiltriranjem prirodnih ubojitih imunih stanica (NK stanica) može kontrolirati i regulirati veličina tumora no nitko nije proučavao kako vježbanje utječe na taj sustav", kazala je voditeljica istraživanja Pernille Hojman sa sveučilišta Kopenhagen.

"U okviru istraživanja injicirali smo u miševe adrenalin kako bismo imitirali povećanje koje vidimo tijekom vježbanja i tada smo vidjeli da se NK stanice mobiliziraju u krvotoku i ukoliko postoji tumor one će ga pronaći". Kako bi potvrdili rezultat znanstvenici su kod nekih miševa uklonili NK stanice i nakon toga im davali adrenalin i do smanjivanja tumora nije došlo.

Hojman kaže kako ti podaci pokazuju da bi intenzivnije vježbanje moglo koristiti oboljelima od tumora kako bi se potaknule NK stanice na djelovanje no da su prije toga potrebna ispitivanja na ljudima kao i proučavanje utjecaja intenzivnijeg vježbanja na metastaze ili duljinu života oboljelih od tumora.

1506048344 - 22.09.2017 04:45:44