Home

 (photo: EPA)
Izvor slike: EPA
CRVENI TEPIH

FOTO/VIDEO U Cannesu otvoren najpoznatiji filmski festival na svijetu

Festival u Cannesu održava se do 28. svibnja, a na njemu će u programu "15 dana autora" biti prikazan i hrvatski kratkometražni igrani film 'Trešnje' Dubravke Turić

Prikazivanjem filma 'Ismaelovi duhovi' u kojem glume dvije najpoznatije francuske glumice u srijedu je otvoren festival u Cannesu. 

Film otvaranja 'Ismaelovi duhovi' mješavina je špijunaže, strasti i humora koju je jedna kritika proglasila "uzbudljivom".  U njemu glume Marion Cotillard i Charlotte Gainsbourg, a radnja se odvija oko redatelja čija je supruga nestala prije 20 godina. 

Otvoriti festival velika je čast za filmove, no to znači da ne ulaze u službenu konkurenciju, što je nagrađivani redatelj Arnaud Desplechin prozvao olakšanjem. 

"Osjećate se pomalo sigurnije nego kad ste u službenoj konkurenciji, a to je i velika čast", rekao je Desplechin na novinskoj konferenciji nakon prikazivanja svog filma za medije, te uoči službene premijere. 

"Mislim da je manje opasno nego kad ste u konkurenciji jer su tad francuski mediji brutalniji i jače podijeljeni", dodao je redatelj. 

Čini se da su 'Ismaelovi duhovi', film koji ima elemente špijunskog trilera, melodrame i ponekad farse, dobro prihvaćeni na tom festivalu gdje je uobičajeno da kritičari glasno negoduju tijekom projekcije uratka koji im se ne sviđa. 

Ako je taj film autobiografski, kao što tvrdi Louis Garrel, jedan od glumaca, čini se da je život francuskog redatelja pun očaja, alkohola i besanih noći, ali i pun strasti. 

Festival u Cannesu održava se do 28. svibnja, a na njemu će u programu '15 dana autora' biti prikazan i hrvatski kratkometražni igrani film 'Trešnje' Dubravke Turić, dok će Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i ove godine u sklopu Filmskog sajma promovirati hrvatsku kinematografiju kroz publikacije, sastanke, digitalne platforme i market projekcije. 

1505841376 - 19.09.2017 19:16:16