Home

 (photo: Škola trčanja Samobor)
Izvor slike: Škola trčanja Samobor
istraživanje

Otkriveno kako samo sat vremena trčanja utječe na ljudski život

Kad bi sve neaktivne osobe počele trčati broj smrtnih slučajeva smanjio bi se za 16 posto, a broj srčanih udara za 25 posto

Ne volite trčati? Možda vas rezultati istraživanja koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Iowi motiviraju da konačno nabavite sportsku opremu i krenete s trčanjem.

Zašto? Prema pisanju New York Timesa, koji se poziva na rezultate istraživanja, jedan sat trčanja ljudski život produžuje za sedam sati, a osobe koje redovito trče, čak ako povremeno piju, puše i/ili imaju problema s kilogramima, prosječno žive tri godine duže od osoba koje ne trče. 

Niti jedan drugi način vježbanja ne utječe tako na čovjeka, tvrde znanstvenici. 

Dodaju da, kad bi sve neaktivne osobe počele trčati, da bi se broj smrtnih slučajeva smanjio za 16 posto, a broj srčanih udara za 25 posto.

Od trčanja vam je draža vožnja biciklom ili hodanje? Ne brinite, iako manje od trčanja i ove aktivnosti produžuju život. Konkretno, vožnja biciklom ili brzo hodanje, rizik od prerane smrti smanjuje za 12 posto.

Ukratko, ako ne znate kako provesti vikend, a želite duže živjeti, izađite van i trčite, vozite bicikl ili brzo hodajte jer svaka aktivnost zdravija je od neaktivnosti.

1505841058 - 19.09.2017 19:10:58