Home

 (photo: Dreamstime)
Izvor slike: Dreamstime
PREPORUČILI LIJEČNICI

Koja je najbolja hrana nakon vađenja krajnika? Sladoled, naravno!

Omiljeni desert može poslužiti kao lijek, ali i utjeha za velike i male, a pošto je bogat energijom pomaže organizmu da se brže opravi od operativnog zahvata

Većina djece, ali i odraslih, sezonu gripe i prehlade preživjet će tek s jednim ili dva izostanka iz vrtića, škole ili s posla. No, kod onih kod kojih se ponavljaju česte upale grla ili gnojne angine – liječnici kažu kako je granica pet puta unutar dvije godine – najčešće se preporučuje vađenje krajnika.

Riječ je o jednostavnoj operaciji koja se obavlja pod općom anestezijom i iziskuje kratak oporavak, a možda je najpoznatija po činjenici kako je najbolja hrana za oporavak – sladoled! Rečenica je to kojom su mnoge od nas roditelji tješili i hrabrili prije operacije, a sada ima i znanstveni dokaz.

Prema Američkom udruženju za otorinolaringologiju, sladoled i puding nalaze se na vrhu ljestvice hrane koja se preporuča nakon vađenja krajnika. Naime, mekana, hladna i slatka hrana lako se guta i neće dodatno nadražiti grlo, a usto je i bogata energijom koja je tijelu potrebna kako bi se brže oporavilo nakon operacije.

Ipak, u prvim satima nakon operacije pacijenti bi se trebali držati isključivo prozirnih tekućina, naglašavaju znanstvenici sa Sveučilišta u Wisconsinu. Najbolji su izbor voda i sok od jabuke te negazirana energetska pića koja će smiriti grlo i spriječiti mučninu koja se katkad javlja kao posljedica operacije. Doktor D. Thornley iz Okružne bolnice Huronia u kanadskom Ontariju preporučuje izbjegavati sokove citrusa te gazirana pića i naglašava da je nakon vađenja krajnika pažljiva hidratacija iznimno bitna, jer pomaže grlu da se brže smiri.

A već nekoliko sati nakon operacije – vrijeme je za sladoled! Za početak, najbolje je birati okuse koji ne sadrže komadiće orašastih plodova, žitarica i drugih dodataka koji bi mogli nadražiti grlo pri gutanju. Klasična vanilija, čokolada i jagoda najčešći su izbor, no u obzir dolaze i svi drugi okusi. Budući da „konkretna“ hrana na red dolazi tek nekoliko dana nakon vađenja krajnika, sladoled je za većinu pacijenata glavni izvor energije u procesu oporavka. A ako „sladolednu dijetu“ produžite i koji dan dulje, vaše vam grlo i vaš liječnik to sigurno neće zamjeriti!

1498726994 - 29.06.2017 11:03:14