Home

pogled izbliza

Kenija: uz Marijine obroke 27.000 djece nadu pronalazi u školskim klupama

Iako je u Keniji udio djece koja se upisuje u školu visok, zbog besplatnog osnovnoškolskog obrazovanja, još uvijek milijun djece osnovnoškolske dobi ne ide u školu

Kenija je zemlja oprečnosti, kako u pogledu njenih pejzaža tako i u stupnju razvijenosti. Zbog toga je i život djece u Keniji težak, bilo da žive u grubom ruralnom okruženju Turkane ili u opasnim urbanim četvrtima grada Eldoret.

Kenija je zemlja oprečnosti, kako u pogledu njenih pejzaža tako i u stupnju razvijenosti. Zbog toga je i život djece u Keniji težak, bilo da žive u grubom ruralnom okruženju Turkane ili u opasnim urbanim četvrtima grada Eldoret.

Posljedice siromaštva za tu djecu znače da kao mali počinju raditi, upliću se u nasilje ili pak očajnički pokušavaju pronaći nešto za jelo kako bi preživjeli, umjesto da vrijeme provode u školi.

U Keniji je pristup zdravstvu, obrazovanju, čistoj vodi i sanitarnim čvorovima za većinu stanovništva pravi luksuz. 43% od ukupnog stanovništva Kenije živi ispod granice siromaštva. Ne postoji dovoljno ažurnih informacija o djeci koja žive kao beskućnici, no brojka se procjenjuje na čak 300.000.

Nesigurnost hrane najizraženija je u područjima poput Turkane, gdje jedno od pet kućanstva konzumira iznimno malo hrane, a čak 34% djece u tom području je pothranjeno.

Iako je u Keniji udio djece koja se upisuje u školu visok, zbog besplatnog osnovnoškolskog obrazovanja, još uvijek milijun djece osnovnoškolske dobi ne ide u školu. Većina djece koja pohađa nastavu veoma je gladna, a uspješnost u polaganju razreda je niska.

No, uz Marijine obroke gotovo 27.000 djece nadu ipak pronalazi u školskim klupama, zahvaljujući obećanju o jednom dnevnom obroku u školi. Veliku pomoć ovdje pružaju i lokalne zajednice, osobito majke koje pripremaju i poslužuju obroke svojoj djeci, kao i drugi volonteri koji na razne načine pomažu da što više malih Kenijaca stekne barem najosnovnije obrazovanje i vještine te izgradi bolju budućnost za sebe i svoje obitelji. 

Dovoljno je samo 120 kuna da bi se jedno dijete nahranilo cijelu školsku godinu. Donaciju možete uplatiti na račun Marijinih obroka otvoren u Zagrebačkoj banci HR7923600001102102666.

Za više informacije posjetite našu web stranicu www.marysmeals.hr .

 

1503304018 - 21.08.2017 10:26:58