Home

 (photo: Pixabay.com)
Izvor slike: Pixabay.com
ZNANSTVENO DOKAZANO

I krave imaju svoje najbolje prijatelje

Poimanje da krave imaju najbolje prijatelje upućuje na velik stupanj osobnosti u te životinjske vrste i želju da, kao i mi, razviju duboku povezanost s drugima

Istraživanje koje je obavila Krista Mclennan sa Sveučilišta Northampton upućuje na to da krave zaista imaju 'najbolje prijatelje'. 

Vijest o istraživanju objavili su Prijatelji životinja koji navode kako su krave za potrebe istraživanja bile zatvorene dvaput u intervalima od pola sata, jednom s 'najboljim prijateljem'  i jednom s kravom koju ne poznaju.

Tijekom toga vremena izmjereni su otkucaji srca krava i pokazalo se da, kada su bile u paru s najboljim prijateljem, otkucaji srca bili su im znatno manji i doživjele su općenito puno manji stres.

Ova otkrića nemaju samo implikacije za mliječnu industriju, već i za dobrobit životinja. Poimanje da krave imaju najbolje prijatelje upućuje na velik stupanj osobnosti u te životinjske vrste i želju da, kao i mi, razviju duboku povezanost s drugima. Ne samo da su krave mirnije kada su pored svojega frenda, već su i pametnije.

U istraživanju iz 2014. godine, istraživači sa Sveučilišta British Columbia otkrili su da mlada telad koja živi sama lošije obavlja zadatke kognitivnih sposobnosti nego ona koja živi sa svojim prijateljem. Oba istraživanja upućuju na prednosti dugotrajne socijalne povezanosti u krava. 

1506319359 - 25.09.2017 08:02:39