Home

 (photo: fah)
Izvor slike: fah
hrvatski studiji

Vrdoljak izrazio potporu studentima: Represijom se problem neće riješiti

Studenti su za ponedjeljak 20. ožujka najavili na parkiralištu iza glavne zgrade Hrvatskih studija održavanje prvog Studentskog sabora

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izrazio je u ponedjeljak podršku studentima koji su odlučili blokirati nastavu na Hrvatskim studijima nakon ukidanja kvota za studij filozofije, te upozorio kako tri policijske intervencije na sveučilištu u šest mjeseci "ne može biti normalno stanje".

"Dajemo punu podršku studentima i blokadama", kazao je Vrdoljak odgovarajući na pitanja novinara na marginama međunarodne konferencije "Hrvatska kakvu trebamo" koja se održava u Zagrebu u organizaciji Večernjeg lista.

"Represijom, ignoriranjem ili bježanjem od problema, problemi se neće riješiti. Kad se zabije glava u pijesak, ne riješi se problem, nego se izađe s istinom i s rješenjem, a ovo to nije, ukidanje Hrvatskih studija", ocijenio je.

Upozorio je da "treća policijska intervencija na sveučilištu u samo šest mjeseci ne može biti normalno stanje", te istaknuo kako je odgovornost sada na rektoru Sveučilišta u Zagrebu Damiru Borasu i ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću.

Senat Sveučilišta u Zagrebu na sjednici 14. ožujka donio je odluku da se u ak. god. 2017./2018. neće upisivati studente na studij filozofije na Hrvatskim studijima jer bi to bilo utrostručavanje takva studija na Sveučilištu u Zagrebu.

Kao reakcija na tu odluku, studenti su za ponedjeljak 20. ožujka najavili na parkiralištu iza glavne zgrade Hrvatskih studija održavanje prvog Studentskog sabora, na kojemu će odlučivati o blokadi nastave na Hrvatskim studijima. Studentsko okupljanje prati jedan policijski automobil na terenu.

1493395418 - 28.04.2017 18:03:38