Home

 (photo: zagreb.hr)
Izvor slike: zagreb.hr
uskoro i aplikacija

Pokrenuta inicijativa 'Zagreb bez ambrozije', evo što ona donosi

Do kraja ove godine najavljena je i izrada aplikacije koja će omogućiti građanima prijavljivanje površina s ambrozijom

Počinje sezona cvjetanja ambrozije, pa je Grad Zagreb i ove godine pokrenuo inicijativu 'Zagreb bez ambrozije' te u suradnji s Vodoprivredom, HŽ infrastrukturom, HEP-om i tvrtkom Zrinjevac, za područje grada dogovorio aktivnosti na uklanjanju te jednogodišnje korovske biljke, čija je pelud jedan od najznačajnijih alergena u zraku. 
 

U petak je u Uredu gradonačelnika održan sastanak, na kojemu je gradska tvrtka Zrinjevac dobila zeleno svjetlo da ambroziju, osim na površinama koje redovito održava, kosi i na graničnim parcelama, gradskim livadama i građevinskim zemljištima. Dogovoreno je i da će se vlasnicima privatnih površina na kojima raste ambrozija slati obavijesti o potrebi uklanjanja tog korova.

Jure Leko, tehnički direktor Zrinjevca, je nakon sastanka izjavio kako su problem rubni dijelovi grada poput Sesveta i Brezovice, ali i privatni posjedi na kojima ta tvrtka nije ovlaštena iskorjenjivati korov. Područja koja nisu u nadležnosti Zrinjevca, dodao je, "odradit" će nadležno redarstvo koje će vlasnicima slati obavijesti o potrebi košnje ambrozije. Leko tvrdi da je košnja ambrozije jednako učinkovita kao i čupanje da bi se ta biljka uklonila s gradskih površina do prvih nižih temperatura.

Pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco ističe kako se oko 90 posto vlasnika na čijim je površinama uočena ambrozija odazvalo upozorenju komunalnih redara i uklonilo korov, pa će grad sada taj poziv ponoviti. Protiv onih koji se ogluše na poziv, najavio je, nadležni redari pokrenut će postupak i naplatu kazne, koje se kreću od 500 kuna za privatne do 200.000 kuna za pravne osobe.

Laco je do kraja godine najavio i izradu aplikacije koja će omogućiti građanima prijavljivanje površina s ambrozijom, što će ujedno gradskoj upravi olakšati njezino uklanjanje.

Cvjetanje ambrozije počinje sredinom i koncem kolovoza i traje do sredine rujna, a njezin pelud izaziva alergijske reakcije kao što su suzenje, pečenje i svrbež očiju. Pretpostavlja se da oko 150 tisuća građana Zagreba pati od različitih vrsta alergija, a taj se broj za vrijeme cvatnje ambrozije penje na čak 250 tisuća. Stoga je vrlo bitno educirati građane o štetnosti i važnosti uklanjanja ambrozije, naglašavaju u zagrebačkoj gradskoj upravi.

1503509987 - 23.08.2017 19:39:47