Home

istina o sudbinama novinara

Novu knjigu Tihomira Dujmovića promovirat će Hebrang i Hasanbegović

Hrvatske novinarske tragedije 1945-1995 bit će predstavljene u četvrtak u 19 sati u dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta na Kaptolu

Nova knjiga Tihomira Dujmovića koja izlazi tri godine nakon uspješnice "Hrvatska u raljama djece komunizma" bavi se tragedijama hrvatskog novinarstva te donosi potpuno nepoznate i do sada neotkrivene podatke. Naime, ova knjiga donosi poimenične tragedije novinara koji su pisali u NDH uz popis 38 likvidiranih novinara 1945 godine. U knjizi se nalaze i podaci o stradanjima novinara nakon pada hrvatskog proljeća te tužna statistika o ubijenim novinarima u Domovinskom ratu.

Nakon 1945. ubijeno je 38 novinara, 100 je dobilo doživotnu zabranu pisanja, 131 je pobjegao van, 45 je promijenilo profesiju. Samo 27 je od 330 novinara dobilo licencu. Knjiga uz analizu cjelokupnog tiska u NDH, donosi imena i poimenične sudbine svih novinara tog doba.

Knjiga potom analizira pogrom novinara zadnjih dvadeset godina konunizma.

Nakon pada Hrvatskog proljeća 50 novinara je bilo sudski gonjeno, a 170 novinara i publicista je završilo na crnim listama.

Na kraju se donosi popis ubijenih novinara i način njihova stradavanja u Domovinskom ratu.

Za prva četiri mjeseca Domovinskog rata ubijeno je 18 novinara, tri puta više nego u sedam godina rata u Vijetnamu. Knjiga na kraju donosi popis ubijenih novinara i načine pogibije.

Promocija knjige "Hrvatske novinarske tragedije 1945-1995" Tihomira Dujmovića održat će se u Zagrebu u četvrtak u 19 sati u dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta na Kaptolu. Knjigu će promovirati dr. Andrija Hebrang i dr. Zlatko Hasanbegović, a odabrane tekstove će pročitati dramski umjetnik Vinko Kraljević te studentica četvrte godine akademije dramskih umjetnosti Lucija Dujmović. 

Nakon zagrebačke promocije slijedi idućega dana promocija u Splitu.

1502912434 - 16.08.2017 21:40:34