Home

Juraj gagarin (photo: fah)
Izvor slike: fah
vandalizam

Na Trešnjevci oštećen Gagarinov spomenik, o događaju pišu i u Rusiji

U zagrebačkoj policiji navode da je nepoznati počinitelj u periodu između 30. prosinca i 3. siječnja neutvrđenim predmetom izbušio više rupa u postolju spomenika te da se okolnosti još utvrđuju

Nepoznati počinitelji u prvim danima Nove, 2017. godine oštetili su spomenik sovjetskom kozmonautu, prvom čovjeku u svemiru Juriju Gagarinu u Parku Stara Trešnjevka.

U zagrebačkoj policiji navode da je nepoznati počinitelj u periodu između 30. prosinca i 3. siječnja neutvrđenim predmetom izbušio više rupa u postolju spomenika te da se okolnosti još utvrđuju.

O događaju je u srijedu izvijestila predsjednica Koordinacijskog savjeta udruga ruskih sunarodnjaka Republike Hrvatske Elena Pilićeva Čorko, istaknuvši da se radi o ciljanom aktu, a ne slučajnoj petardi ili zabavi te da je to napravljeno u toku novogodišnjeg slavlja, jer 30. prosinca, tvrdi, toga još nije bilo. Navela je i da je mišljenje suradnika policije da je to napravljeno s plinskim plamenikom.

O događaju je izvijestila i ruska novinska agencija Tass, a veleposlanstvo Rusije je prenijelo tu vijest na twitteru s komentarom "Vandalski čin: Oskvrnuće biste J. Gagarina".

Čelnik konzularnog ureda u Veleposlanstvu Rusije Vladimir Polyanin za Tass je rekao da je Gagarinov spomenik vandaliziran, mramor na pijedestalu paljen vatrom te da je oštećen natpis.

Naveo je i da se vjerojatno radi o huliganizmu koji se dogodio u prvim danima 2017.

Spomenik ruskom astronautu Juriju Gagarinu, prvom čovjeku u svemiru, koji je 12. travnja 1961. godine poletio u raketi Vostok u južnoj sovjetskoj republici Kazahstan, otkriven je u Parku Stara Trešnjevka u listopadu prošle godine.

 

1498745644 - 29.06.2017 16:14:04