Home

 (photo: fah)
Izvor slike: fah
borba za zagreb

Lovrinović: Prvi korak je rezanje korupcije u gradskim uredima

Lovrinović je istaknuo da Zagreb nema sređen popis imovine niti strategiju upravljanja te da ubire mizernu zaradu od imovine

Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika koalicije Jedine opcije stranaka Promijenimo Hrvatsku i Živog zida Ivan Lovrinović predstavio je u utorak program upravljanja Zagrebom, a kao prvi korak koji je najavio je rezanje klijentelizma, nepotizma i korupcije u gradskim uredima.

Predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović na konferenciji za novinare predstavio je i kandidate za zamjenike - Josipu Rodić i glavnog tajnika Živog zida Tihomira Lukanića.

Kao glavne ciljeve programa istaknuo je 'ozdravljenje' gradskih financija i raščišćavanje odnosa sa Zagrebačkim holdingom, početak upravljanja gradskom imovinom, moderan prometni sustav, smanjivanje stope prireza, zaštitu zelene površine, rješavanje pitanja odlagališta otpada Jakuševec i primjenu kružne ekonomije u upravljanju otpadom, vraćanje starih obrta i zanata u centar grada, izgradnju potrebnog broja vrtića i domova umirovljenika te promoviranje Zagreba kao grada znanosti, kulture i inovacije.

Lovrinović je naglasio da je Zagreb prezadužen, da dugovi s kamatama iznose 1,75 milijardi kuna i da je probijen limit zaduženosti od 20 posto u odnosu na prihode. Naveo je i da Holding ima dugoročne obaveze koji iznose 8,6 milijardi kuna, od čega je 5,5 milijardi kuna kredita i duga po obveznicama, a godišnji prihod iznosi oko tri milijarde kuna. "Prezaduženost Grada i Holdinga te investicijske promašaje građani će plaćati rastom cijena režija i komunalija", upozorio je.

Lovrinović je istaknuo da Zagreb nema sređen popis imovine niti strategiju upravljanja te da ubire mizernu zaradu od imovine. Najavio je zaustavljanje projekta Podbrežje, a naselje Sopnica Jelkovec ocijenio je kao promašenu investiciju u koju je 'ulupano' oko tri milijarde kuna.

Cilj im je, kazao je, izgradnja kvalitetnog i održivog prometnog sustava u Zagrebu, usklađenog potrebama građana, a među projektima je istaknuo denivelaciju rotora (Remetinec), izgradnju novog mosta preko Save, izgradnju tramvajske pruge Dubec - Sesvete te, između ostalog, dovršetak žičare na Sljemenu.

Refinanciranjem skupih kredita i obveznica, rješavanjem nepotrebne imovine i boljim upravljanjem rashodima oslobodit će se, tvrdi, stotine milijuna kuna, na temelju čega namjeravaju smanjiti stopu prireza koja je najveća u Hrvatskoj i iznosi 18 posto.

Želja mu je promovirati Zagreb kao zeleni grad, s novim parkovima, više biciklisitičkih staza i širim krugom pješačke zone. Istaknuo je park Trnjansku Savicu kao primjer samovolje aktualnog gradonačelnika Milana Bandića, koji se, kaže, protivi volji većine stanovnika Savice, a koji ne žele da se tamo izgradi crkva.

Lovrinović se protivi ideji spalionica u Zagrebu kao i financiranju profesionalnih klubova javnim novcem.

Umjesto ulaganja u promašene investicije, ulagat će, najavio je, u vrtiće i domove za umirovljenike te će omogućiti rad vrtića i subotom. 

"Prvi korak će biti otvaranje svih prozora i vrata u gradskim uredima da dobro provjetrimo te urede i da stimuliramo one ljude koji čestito rade svoj posao, imaju viziju i žrtvuju se za razvoj ovoga grada. Prvi korak će biti rezanje klijentelizma, nepotizma i korupcije, a tada možemo govoriti o aktiviranju svih ovih projekata", rekao je Lovrinović.

1506034465 - 22.09.2017 00:54:25