Home

Ćelić, Šiljeg (photo: direktno hr.)
Izvor slike: direktno hr.
moguće zaraze

Ilegalna odlagališta otpada prijete zdravlju Zagrepčana

Tik uz stambeno naselje, ali i neosvijetljeno dječje igralište nalazi se zapušteno gradsko zemljište koje služi kao odlagalište divljeg otpada

Zamjenik minista zaštite okoliš dr. sc. Mario Šiljeg i gradski zastupnik HDZ-a dr. Ivan Ćelić obišli su divlja odlagališta u novozagrebačkim naseljima Sveta Klara i Ježdovec.

Tik uz stambeno naselje, ali i neosvijetljeno dječje igralište nalazi se zapušteno gradsko zemljište koje služi kao odlagalište divljeg otpada i kao mogući izvor brojnih zaraza. Zamjenik ministra dr. Šiljeg informirao je okupljene sugrađane o mogućnosti da Fond za zaštitu okoliša financira troškove sanacije, ukoliko je područje registrirano kao ilegalno divlje odlagalište pri Hrvatskoj agenciji za okoliš i prirodu. 

Mnogo veći, dugogodišnji problem postoji u Ježdovcu gdje se ilegalno vadi šljunak, a potom u iste rupe baca otpad. Prema kazivanju mještana Ježdovca, u nagomilanom otpadu nalaze se i opasni materijali poput azbesta i infektivnog otpada. Osim toga, Ježdovec je i pričuvno zagrebačko vodocrpilište koje se nalazi uzvodno od najvećeg zagrebačkog vodocrpilišta Mala Mlaka. Unatoč činjenici da su s jedne strane postavljene nadzorne kamere, još uvijek postoji jedan ulaz kojim se otpad navaža.

Gradski zastupnik Ćelić obećao je na idućoj sjednici Gradske skupštine zatražiti od gradonačelnika uvođenje zaštitarske službe tijekom 24 sata, kao i postavljanje rampe i nadzornih kamera na ulazu kako bi se konačno zaustavilo ilegalno dovoženje otpada i ilegalno iskapanje šljunka, a nakon toga planirala potpuna sanacija ovog ilegalnog deponija.

 

1506326735 - 25.09.2017 10:05:35