Home

 (photo: faH)
Izvor slike: faH
o važnosti pitke vode

Edukativnim programom obilježit će se Svjetski dan voda ZOO-u u nedjelju

Vođeni obilasci zagrebačkog ZOO-a bit će u 11, 13 i 15 sati, a svi zainteresirani za priču o životinjama i vodi na blagajni trebaju preuzeti kupon za sudjelovanje u obilasku u željenom terminu

 U zagrebačkom Zoološkom vrtu u nedjelju, 19. ožujka, obilježit će se Svjetski dan voda gdje će se edukativnim programom istaknuti vrijednost pitke vode i nužnost boljeg upravljanja otpadnim vodama.

Vođeni obilasci zagrebačkog ZOO-a bit će u 11, 13 i 15 sati, a svi zainteresirani za priču o životinjama i vodi na blagajni trebaju preuzeti kupon za sudjelovanje u obilasku u željenom terminu.

ZOO u priopćenju navodi da se ovogodišnji Svjetski dan voda obilježava na temu "Zašto otpadne vode", čime UN potiče smanjivanje stvaranja otpadnih voda i njihovo ponovno korištenje.

Alarmantan je podatak da 663 milijuna ljudi u svijetu nema pristup pročišćenoj pitkoj vodi, a gotovo dva milijuna njih pije vodu zaraženu fekalijama. Upravo trovanja zbog korištenja otpadnih voda uzrokuju više od 800.000 smrti godišnje, kaže se u priopćenju.

Ubrzanim ekonomskim razvojem i urbanizacijom raste i količina otpadnih voda. Zbog toga je nužno smanjenje osobnog i industrijskog stvaranja otpadnih voda, ali i njihovo recikliranje. Pročišćavanjem se otpadne vode mogu koristiti kao izvor pitke vode i energije. Otpadne vode iz kućanstva mogu služiti i za navodnjavanje parkova, rashlađivanje u elektranama, pranje vozila i cesta te ispiranje zahodskih školjki.

U nedjelju će na sve to posjetitelje zagrebačkoga ZOO-a upozoravati edukatori te ih poticati da se više brinu o vodi. Svi posjetitelji moći će čuti priče o različitoj dostupnosti vode u raznim dijelovima svijeta, ali i upoznati tamošnje životinje. Tako će u obilasku ZOO-a vidjeti eland antilopu, jednu od najvećih antilopa na svijetu, koja zbog prilagodbe životu u sušnom području dugo može preživjeti bez vode.

Šumska sitatunga nastanjuje močvarna staništa jugozapadne Afrike, a od grabežljivaca se skriva tako da zaroni u vodu. Sličnu taktiku na drugom kraju svijeta ima južnoamerički nizinski tapir, stanovnik tropskih šuma koji u opasnosti bježi u vodu ili grmlje.

Zebra neprijatelja zbunjuje svojim prugama - predatori ne vide njezin početak i kraj, pa ne znaju s koje bi je strane napali. A za servala kažu da ima bogat jelovnik - kako bi ulovio pticu, može skočiti i do dva metra u zrak.

Europski smeđi medvjed je svejed, pa sa servalom dijeli ljubav prema ribljim specijalitetima, kaže se u priopćenju.

1493395148 - 28.04.2017 17:59:08