Home

 (photo: fah)
Izvor slike: fah
o generalu bobetku

Čičak: Pupovac se očito zalaže za imenovanje ulica Luburića i Bobana

Ne znam što bih rekao, nisam ni za ni protiv, rekao je Čičak na upit o davanju ulice generalu Bobetku

Na najave o imenovanju zagrebačke ulice po ratnom generalu Janka Bobetka predsjednika Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova Zlatka Hasanbegovića, političari imaju različita mišljenja. Dok HDZ-ovac Ivan Ćelić i član Neovisni za Hrvatsku Tomislav Jonjić pozdravljaju taj prijedlog, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac protivi se tome. Za portal Direktno o imenovanju ulice po generalu Bobetku osvrnuo se i predsjednik Hrvatskog Helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak. 

Čičak se pita za koji dio Bobetkovog života mu se želi odati spomen.

"Naime, Janko Bobetko je prema svojoj biografiji u komunizmu ranjen u obračunu s ustaškim bandama. Dakle, neka odluče za koji mu dio života odaju spomen. Za razdoblje u komunizmu ili za zasluge u Domovinskom ratu ili za cjeloviti život? Ne znam što bih rekao, nisam ni za ni protiv", istaknuo je naš sugovornik. 

Naime, iako Bobetko nije bio izručen Haaškom sudu zbog navodnih ratnih zločina, saborski zastupnik Samostalne demokratske srpske stranke i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac ne pozdravlja imenovanje zagrebačke ulice po hrvatskom generalu. Kako su mediji prenijeli, Milorad Pupovac usporedio je Janka Bobetka s najvećim ratnim zločincima Domovinskog rata

"Što se, pak, tiče onih koji su optuženi u Haagu, a umrli su prije presude, podsjećam da je niti, primjerice, Slobodan Milošević nije doživio. Kao ni vukovarski gradonačelnik Slavko Dokmanović. Milan Babić objesio se dok je čekao pravomoćnu presudu. Oni su, dakle, kao i Bobetko, pravno ostali nevini".

Ivan Zvonimir Čičak nazvao je Pupovčeve izjave smiješnim te spomenuo ustaške časnike. 

"To znači da su Vjekoslav Luburić i Rafael Boban pravno nevini. U čemu je problem? To znači da se Pupovac zalaže za imenovanje ulica za sve njih. Ako su svi pravno nevini, onda on taj kriterij i zastupa", zaključio je predsjednik Hrvatskog Helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak. 

General Janko Bobetko vodio je uspješnu operaciju deblokade Dubrovnika i drugih akcija u dubrovačkom zaleđu: Tigar, Konavle i Vlaštica, a kasnije i operacije Maslenica i Medački džep. Haaško tužiteljstvo podignulo je protiv njega optužnicu za ratni zločin, ali ga je Vlada Ivice Račana 2002. odbila izručiti. Nešto manje od godinu dana kasnije, Bobetko je umro. 

1505826976 - 19.09.2017 15:16:16