Home

 (photo: faH)
Izvor slike: faH
Evakuacija

Završena prva etapa sporazuma između Assada i pobunjenika

Više od 35 autobusa s civilima i provladinim borcima stiglo je iz šijitskih mjesta Foua i Kafraya u pokrajini Idlib do drugog najvećeg sirijskoga grada Alepa, koji je pod nadzorom vlade

Prva faza najveće operacije evakuacije opkoljenih mjesta u Siriji, koju humanitarne agencije i UN nazivaju "prisilnim preseljenjima", završila je u petak, a za tragični atentat sa 150 žrtava predsjednik Bashar al-Assad optužio je bivšu Frontu al-Nusru, nekada ogranak Al Qaede.

Evakuacija sirijskih civila i boraca iz četiri opkoljena grada, što je dio dogovora između dviju zaraćenih strana koje ratuju u Siriji dulje od šest godina, počela je nakon 48-satne stanke i evakuirano je gotovo 11.000 osoba od 14. travnja do danas iz pobunjeničkih uporišta i mjesta odanih režimu.

Time je završena prva etapa sporazuma između Assada i pobunjenika.

Više od 35 autobusa s civilima i provladinim borcima stiglo je iz šijitskih mjesta Foua i Kafraya u pokrajini Idlib do drugog najvećeg sirijskoga grada Alepa, koji je pod nadzorom vlade.

Zauzvrat su evakuirani stanovnici pobunjeničkih mjesta, a  to su Zabadani, Serghaya, Jabal Charqi i Madaya, koja su dugo bila pod opsadom režimskih snaga. 

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) ustvrdio je da su svi autobusi koji su evakuirali ljude stigli na odredište.

Razlog 48-satnog prekida evakuacije bili su pregovori između pobunjenika i režima o oslobađanju 750 ljudi iz Assadovih zatvora.

"Kada svi autobusu odu, 750 zatvorenika bit će oslobođeno. Hvala Bogu, to je pitanje riješeno", ustvrdio je Abu Obeida, predstavnik pobunjenika. 

Međutim, SOHR navodi, a prenosi agencija Reuters, da se ne zna je li režim oslobodio ijednog zatvorenika tijekom jutra.

Kako su izgubili velika područja dok je Assadov režim napredovao uz vojnu pomoć Rusije i Irana, pobunjenici su morali potpisati sporazume o evakuaciji iz brojnih svojih uporišta, piše agencija AFP.

Oporba je evakuacije nazvala "prisilnim transferima, zločinima protiv čovječnosti", a Ujedinjenih narodi osudili su "prisilna preseljenja". 

Druga etapa evakuacija treba početi u lipnju čime će iz Foue i Kafraye biti evakuirano 8000 ljudi, a tisuće drugih iz pobunjeničkih mjesta u pokrajini Damask.

Travanjska evakuacija obilježena je tragedijom, napadom 15. travnja u kojem je, prema zadnjim podacima SOHR-a, ubijeno 150 osoba, od kojih 109 stanovnika Foue i Kafraye, a među njima je bilo 72 djece. Porast broja žrtava tumači se velikim brojem teško ranjenih koji su bili u kritičnom stanju.

Assad je u petak za taj krvavi napad optužio bivši ogranak Al Qaede u Siriji, nekadašnju frontu Al-Nusru, koja je preimenovana u Fatah al-Sham.

"Odgovorna je Fronta al-Nusra. Oni se ne kriju i mislim da se svi slažu da je to Al Nusra", rekao je sirijski predsjednik za rusku agenciju Ria Novosti.

Posebni izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura rekao je da su počinitelji napada bili prerušeni u humanitarne djelatnike.

"Netko se pretvarao da dijeli pomoć i privukao je djecu te izazvao tu užasnu ekslploziju", rekao je de Mistura. 

Očevici tvrde da je vozilo iz kojega su djeci dijelili vrećice čipsa eksplodiralo u blizini autobusa u kojima su bile osobe za evakuaciju.

U strahu od novog napada, operacije evakuacije poslije su se odvijale uz vrlo visoke mjere osiguranja.

Jan Egeland, koji vodi u Ujedinjenim narodima radnu skupinu za humanitarnu pomoć u Siriji, ocijenio je da će biti mnogo evakuacija, da je riječ o složenim sporazumima u kojima UN nije pozvan sudjelovati.

Ti sporazumi "proizlaze iz vojne logike, ne iz humanitarne logike", rekao je Egeland. 

Od ožujka 2011., kada je počela pobuna protiv al-Asaadova režima, do danas u sirijskom ratu ubijeno je više od 320.000 ljudi, a milijuni su raseljeni i izbjegli, a k tomu su se u sukob, iz različitih motiva i interesa,  uključile regionalne i svjetske sile.

 

1503052415 - 18.08.2017 12:33:35