Home

 (photo: epa)
Izvor slike: epa
najjači atlantski uragan

ZASTRAŠUJUĆE Pogledajte kako bi uragan Irma izgledao nad Europom!

Da se nalazi na Starom kontinentu, obuhvaćala bi područje od Sjevernog do Sredozemnog mora

Uragan Irma nastavlja prijetiti Americi. U očekivanju uragana, na Floridi je u tijeku evakuacija milijuna ljudi, a stotine tisuća kućanstava ostalo je bez struje.

Prave razmjere uragana Irma u Europi i Hrvatskoj teško je zamisliti.

Da se taj uragan, naime, nalazi na Starom kontinentu, obuhvaćao bi površinu od Sjevernog do Sredozemnog mora.

Irma, najjači uragan ikada izmjeren na Atlantskom oceanu, gotovo u cijelosti zahvatio bi površine veličine najvećih zemalja Europe, poput Francuske, Njemačke ili Španjolske.

Projekciju uragana Irmine veličine u Europi pogledajte na priloženoj fotomontaži:

Deseci tisuća stanovnika Floride, koja ima malu nadmorsku visinu, preselili su se u nekoliko stotina skloništa širom te savezne države a naredbama za evakuaciju obuhvaćeno je 6,3 milijuna ljudi. Evakuacija je zakrčila glavne prometnice iz Floride prema sjeveru.

Irma je trenutno uragan treće kategorije s vjetrovima brzine do 195 kilometara na sat no prognostičari očekuju da će ojačati na putu od Kube do Floride.

Očekuje se da će se uragan kretati jugozapadnom obalom Floride tijekom nedjelje, ojačan do 4. kategorije i pogoditi veće gradove poput Fort Meyersa i Tampe.

Uragan čija je fronta šira od 200 kilometara približava se američkoj obali brzinom od 11 kilometara na sat i očekuje se da će pogoditi kopno pred zoru.

Irma je prouzročila velika razaranja na karipskom otočju koje je pogodila dok je imala najveću snagu i bila uragan 5. kategorije. Dosad je odnijela najmanje 24 života.

1505989974 - 21.09.2017 12:32:54