Home

Haradinaj (photo: the guardian)
Izvor slike: the guardian
zbog haradinaja

Srbija traži zaštitu za svoje diplomate u nekoliko europskih zemalja

Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je ranije da je informacija o planu albanske dijaspore da napadne neka srbijanska veleposlanstva zbog uhićenja Ramusha Haradinaja "došla od sigurnosnih službi jedne zapadne zemlje"

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je od diplomata nekoliko europskih zemalja da njihove vlasti pojačaju osiguranje veleposlanstava i djelatnika u diplomatskim predstavništvima Srbije u tim zemljama, nakon sigurnosnih informacija o mogućim napadima albanskih ekstremista, piše u srijedu beogradski tisak.

Zahtjev je upućen predstavnicima Švicarske, Grčke, Turske, Njemačke, Italije i Belgije, država u kojima, po obavještajnim podacima, poslije uhićenja kosovskog političara Ramusha Haradinaja u Francuskoj, može doći do napada na srbijanska diplomatsko-konzularna predstavništva poslije niza prosvjeda albanske dijaspore zbog Haradinajeva uhićenja.

Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je ranije da je informacija o planu albanske dijaspore da napadne neka srbijanska veleposlanstva zbog uhićenja Ramusha Haradinaja "došla od sigurnosnih službi jedne zapadne zemlje".

U diplomatsko-konzularnim predstavništvima koja bi se mogla naći na udaru albanskih ekstremista, u zemljama u kojima su albanski iseljenici veoma brojni ili dobro povezani, "trenutno radi 40 diplomata", navode Večernje novosti.

"Srbijanski diplomati u veleposlanstvima koja su potencijalne mete albanskih ekstremista dobili su iz Beograda instrukcije da podignu mjere opreza na najvišu razinu, izbjegavaju javne događaje, a kretanje svedu na najmanju moguću mjeru", piše ovaj list.

Beograd zasad ne razmišlja o povlačenju diplomatskog osoblja, ali je, kako navodi list, sugerirao aktiviranje specijalnih planova za krizne situacije koje ima svako veleposlanstvo, uključujući i obvezu veleposlanika da o svim kontaktima i kretanjima unapred izvijeste ministarstvo vanjskih poslova te vlasti zemlje-domaćina, kako bi se njihova ruta eventualno dodatno osigurala.

Kosovski političar i nekadašnji zapovjednik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramush Haradinaj uhićen je prošlog tjedna u Bazelu po tjeralici Srbije zbog ratnih zločina protiv civila iz 1998. godine na Kosovu, a Srbija je u međuvremenu od Francuske zatražila njegovo izručenje.

Srbija  je tjeralicu za Haradinajem raspisala zbog sumnje da je na Kosovu 1998. i 1999.  počinio zločine protiv civila koji nisu bili obuhvaćeni optužnicom Haškog tribunala (ICTY), po kojoj je Haradinaj, s još dvojicom suoptuženika, pravomoćno oslobođen.

Tijekom tog sudskog procesa nekoliko svjedoka optužbe ubijeno je ili su nastradali na Kosovu i u inozemstvu pod nerazjašnjenim okolnostima.

Srbijansko tužiteljstvo je protiv bivšeg kosovskog premijera i vođe Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) podnijelo 108 kaznenih prijava sumnjičeći ga za terorizam, udruživanje radi neprijateljske djelatnosti i ubijanja civila.

1498726700 - 29.06.2017 10:58:20