Home

 (photo: wiki)
Izvor slike: wiki
Utrka za Predsjedništvo BiH

Slavo Kukić: Spreman sam i siguran da bih pobijedio Dragana Čovića

Sveučilišni profesor iz Mostara potvrdio je kako pristaje boriti se za poziciju hrvatskog člana u Predsjedništvo na izborima 2018. kao kandidat ujedinjene ljevice

Sveučilišni profesor iz Mostara Slavo Kukić potvrdio je kako je spreman ući u utrku za hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na izborima u listopadu 2018. kao kandidat ujedinjene ljevice, dodajući kako je siguran da bi u izbornom srazu pobijedio predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića uvjerljivom većinom glasova, objavilo je u ponedjeljak sarajevsko "Oslobođenje".

"Ako se kandidiram, sigurno ću pobijediti Čovića. Upustim li se u to i ne budem li imao više od 100 tisuća glasova više od njega, obećavam da ću odustati od mjesta člana Predsjedništva BiH", kazao je Kukić u intervjuu ovom listu.

Kukić (63) je poznat kao oštar protivnik politike HDZ BiH i zagovornik jačanja ideja izvorne socijaldemokracije koja bi građanima BiH ponudila altrenativu za politiku što su ih u protekla dva i pol desetljeća vodile stranke s nacionalnim predznakom.

Profesor je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, gdje predaje sociologiju te dopisni član Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH).

Po prvi puta potvrđujući nagađanja kako bi se na izborima 2018. mogla ponoviti situacija u kojoj će se kandidat HDZ BiH suočiti s ozbiljnom konkurencijom u utrci za poziciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Kukić je kazao kako to u konačnici ovisi o tome hoće li stranke ljevice, a prije svega Socijaldemokratska partija (SDP) i Demokratska fronta (DF), doista postići dogovor o zajedničkom nastupu na tim izborima i hoće li uslijediti izmjene izbornog zakona te kakve će one biti.

Usvoje li se izmjene, koje sada pokušava "progurati" HDZ BiH, o uspostavi ad hoc izbornih jedinica iz kojih bi se hrvatski i bošnjački član državnog vrha birali glasovima iz županija u Federaciji BiH s većinskim hrvatskim odnosno bošnjačkim stanovništvom, drži Kukić, to bi Čoviću omogućilo "miran san do kraja života".

No i daje ostaje problem kako riješiti način izbora zastupnika u domovima naroda državnog, odnosno parlamenta Federacije BiH, i tu su mogući različiti scenariji.

Promjene u raspoloženju hrvatskog biračkog tijela u odnosu na HDZ BiH Kukić pak očekuje jedini pod uvjetom da se na tome više angažira Katolička crkva, ali i politika Hrvatske.

"Crkva jest stvarni autoritet kod Hrvata. Božićne i predbožićne poruke su pokazale da najznačajniji dio crkvenoga vrha ne odobrava poteze HDZ-a, posebno kada je riječ o izbornom zakonu", tvrdi Kukić, no upozorava kako, unatoč odlučnosti Crkve da brine o svim Hrvatima u BiH, u njezinim redovima o tome kako to činiti još nema u cijelosti usuglašenog stajališta, a lokalni kler u Hercegovini i dalje pokazuje otvorenu naklonost Čoviću.

1506320320 - 25.09.2017 08:18:40