Home

 (photo: wiki)
Izvor slike: wiki
Optužnica BiH

Pritvoren zbog krivotvorenih dokumenata i izdavanje kriminalcima

Optuženog Bojana Raonića državno odvjetništvo tereti da je dokumente prodavao osobama iz Srbije, Bugarske i BiH za koje se plaćalo do 6000 eura

Državno odvjetništvo BiH podiglo je u ponedjeljak optužnicu protiv jednoga državljanina zbog sudjelovanja u organiziranoj skupini koja je izdavala krivotvorene osobne dokumente osobama iz kriminalnog miljea BiH, Srbije i Bugarske za koje se plaćalo do 6000 eura, priopćeno je iz Državnog odvjetništva BiH.

Optuženog Bojana Raonića (rođenog 1983.), koji se nalazi u pritvoru, Državno odvjetništvo BiH tereti da je sudjelovao u pribavljanju osobnih dokumenata s krivotvorenim podacima koja su prodavana osobama iz kriminalnog miljea u BiH i susjednim zemljama.

Raonić je  zajedno s drugim članovima organizirane kriminalne skupine najprije krivotvorio isprave te nezakonito prijavljivao boravak osoba na području BiH, s lažnim podacima koji su pripadali drugim osobama. Nakon toga oni su dobivali osobne dokumente i putne isprave s podacima i identitetom drugih osoba.

Optužena kriminalna skupina je krivotvorene dokumente prodavala osobama iz kriminalnog miljea s područja Srbije i u jednom slučaju iz Bugarske za iznose koji su dostizali i 6000 eura. "Kod nekolicine kriminalaca pronađeni su  osobni dokumenti Bosne i Hercegovine s lažnim podacima, što je otežavalo njihovo procesuiranje a nanosilo veliku štetu ugledu Bosne i Hercegovine u međunarodnim pravosudnim, policijskim i sigurnosnim strukturama", navodi se u priopćenju Državnog odvjetništva BiH.

Istraga u ovome slučaju potrajala je duže vremena u suradnji s partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, tijekom koje je otkriveno da je optuženi optuženi Raonić u najmanje pet pojedinačnih slučajeva bio uključen u nezakonite aktivnosti oko stjecanja dokumenata BiH s krivotvorenim podacima na području Mostara i više lokacija na području županije Sarajevo.
 

1503052917 - 18.08.2017 12:41:57