Home

 (photo: Epa)
Izvor slike: Epa
IZRAZILI ZABRINUTOST

Pariz i London pozvali Pjongjang na smirivanje napetosti

Bijela kuća je u subotu objavila da su američke snage spremne štititi SAD, napose otok Guam

Francuska i Velika Britanija pozvale su u subotu na smirivanje napetosti nakon višednevnog verbalnog rata Washingtona i Pjongjanga.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron objavio je priopćenje u kojemu sve poziva "na odgovornost i na sprječavanje svake eskalacije napetosti".

Macron je izrazo "zabrinutost zbog jačanja balističke i nuklearne prijetnje iz Sjeverne Koreje (...) Međunarodna zajednica mora djelovati usklađeno, odlučno i djelotvorno" kako bi potaknula Pjongjang da se "bezuvjetno vrati dijalogu", rekao je.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson istaknuo je da Kim Jong-unova Sjeverna Koreja snosi odgovornost za "krizu" između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država, ustvrdivši da zajedno s partnerima radi na pronalaženju "diplomatskog rješenja", zaključio je.

"Sjevernokorejski režim je u korijenu tog problema i mora ga razriješiti", napisao je na društvenoj mreži Twitteru.

"Međunarodna zajednica je jedinstvena u zahtjevu da Sjeverna Koreja prekine svoje agresivne operacije", rekao je.

"Surađujemo s SAD-om i s našim partnerima u regiji kako bismo pronašli diplomatsko rješenje krize", izjavio je.

Ova izjava dolazi usred porasta napetosti između Pjongjanga i Washingtona.

Bijela kuća je u subotu obznanila da su američke snage spremne štititi SAD, napose otok Guam, a Sjeverna Koreja je najavila plan o ispaljivanju raketa u blizini tog američkog otoka u Tihom oceanu.

Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je američkog kolegu Donalda Trumpa da se suzdrži od "riječi i postupaka" koji bi mogli "pogoršati" stanje.

 

1503482782 - 23.08.2017 12:06:22