Home

Sead Jusić (photo: faH)
Izvor slike: faH
skandal

Pala prva 'žrtva' manipulacije oružanim snagama BiH

Jusić se našao u ulozi glavnog krivca jer je stjecajem okolnosti bio prva osoba u Ministarstvu obrane potpisujući različite proturječene odluke

Doministar obrane Bosne i Hercegovine, predstavnik bošnjačkog naroda, Sead Jusić prvi će snositi posljedice zbog skandala što ga je prouzročilo sporno postrojavanje pripadnika oružanih snaga tijekom obilježavanja neustavnog praznika dana Republike Srpske, jer je njegov smjenu u srijedu zatražila stranka Savez za bolju budućnost (SBB), koja ga je i postavila na tu dužnost.

"Jusić je pogriješio", kazao je novinarima u Sarajevu predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić ističući kako je postupak smjene iniciran nakon što je doministar odbio sam podnijeti ostavku, na što su ga pozvali iz stranke.

Jusić se našao u ulozi glavnog krivca jer je stjecajem okolnosti bio prva osoba u Ministarstvu obrane 7, 8. i 9. siječnja, potpisujući različite proturječene odluke o tome može li se ili ne angažirati Treća pješačka pukovnija oružanih snaga BiH ili njena počasna postrojba na ceremonijama u Banjoj Luci, kako su to tražili najprije predsjednik RS Milorad Dodik, a potom predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

"Vrući krumpir" u rukama doministra obrane našao se tako što je ministrica Marina Pendeš (HDZ BiH), u jeku najveće krize koja potresa oružane snage BiH, otišla na godišnji odmor prepustivši svoje ovlasti Jusiću.

On je pak lokalnim medijima potvrdio kako je osobno dao pisanu suglasnost na Ivanićev zahtjev da se u Banjoj Luci postroje vojnici.

"Ministrica je obavljala konzultacije sa svim članovima Predsjedništva, ja sam ponešto čuo, ponešto ne. Pozvala me je zatim i rekla pred Ivanićem da je ja mijenjam te da je ona suglasna da se angažira počasna postrojba. Meni je naložila da potpišem zahtjev jer sam ja od 5. do 15. siječnja ovlašten da to radim s njenim odobrenjem. Tada je Ivanić rekao da je to najbolje rješenje koje smo našli, a da se izbjegnu neke nemile scene koje priželjkuju Dodik i drugi", kazao je Jusić.

Radončić je pak Jusiću zamjerio jer je to učinio bez konzultacija s njim ili s bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, iako je znao da je riječ o pokušaju da se vojnici uvuku u obilježavanje praznika koji je proglašen neustavnim i nezakonitim.

Dan nakon što je Ivanić postrojio vojnike u Banjoj Luci iz ministarstva obrane potvrđeno je kako je zbog svega pokrenuta istraga, no ta je informacija ministricu Pendeš iznenadila. Ona je za sarajevsku komercijalnu televiziju TV 1 kazala kako o istrazi ne zna ništa te kako će se o svemu raspitati kada se vrati s odmora.

"Dio (Treće pješačke) pukovnije ili bolje rečeno počasne postrojbe sudjelovao je u počasti predsjedatelju Predsjedništva BiH. Time su Ministarstvo obrane i oružane snage BiH odradile svoj dio posla", tumačenje je ministrice Pendeš.

Sam Jusić je pak u srijedu kazao kako se ne osjeća odgovornim jer je sve radio po zakonu i propisima. "Ostavku podnijeti neću sve dok mi se ne utvrdi eventualna odgovornost na ove okolnosti. Legitimno pravo predsjednika Radončića je da pokrene proceduru za moju smjenu, ali o idućim koracima možemo razgovarati tek nakon što istraga utvrdi činjenice", kazao je Jusić za televiziju N1.

Incident s vojnom postrojbom u Banjoj Luci Miloradu Dodiku je pak poslužio za još jedan otvoreni napad na oružane snage BiH u cijelosti. On je kazao kako će sada pozvati sve političke stranke u RS da jedinstveno zatraže ukidanje oružanih snaga na državnoj razini odnosno ponovno ustrojavanje vojske RS, koja je ukinuta 2005. u sklopu reforme sustava obrane u BiH.

Sve do tada BiH je bila jedina država na svijetu u kojoj su postojale dvije zakonite vojske i to na entitetskim razinama.

Bivši predsjednik RS i jedan od lidera sadašnje oporbe u tom entitetu Dragan Čavić ocijenio je kako je Dodikov prijedlog "glup" te kako je nemoguće raskinuti raniji dogovor o uspostavi jedinstvenih oružanih snaga u BiH.

 

1498726563 - 29.06.2017 10:56:03