Home

vojska BiH, RS (photo: faH)
Izvor slike: faH
nelegalni praznik

Otvorena istraga o zloporabi vojnika radi obilježavanja 9. siječnja

Iz Ministarstva obrane BiH potvrđeno je kako je ranije izrečena jasna zabrana sudjelovanja pripadnika oružanih snaga BiH

U Ministarstvu obrane Bosne i Hercegovine u utorak je otvorena službena istraga koja treba utvrditi tko je i kako angažirao pripadnike državnih oružanih snaga za sudjelovanje u ceremonijama obilježavanja 9. siječnja kao dana Republike Srpske, prenijeli su lokalni mediji.

Iz tog ministarstva potvrđeno je kako je ranije izrečena jasna zabrana sudjelovanja pripadnika oružanih snaga BiH u bilo kakvim manifestacijama povezanim s obilježavanjem dana RS kojega je Ustavni sud BiH proglasio nezakonitim i ukinuo ga a vlasti RS unatoč tome su ga u ponedjeljak proslavile.

U Banja Luci je tim povodom postrojeno četrdesetak pripadnika Treće pješačke pukovnije oružanih snaga i to po izravnom nalogu predsjedatelja Predsjedništva BiH Mladena Ivanića koji je tvrdio kako po zakonu na to ima pravo.

"Ministarstvo odbrane BiH će ustanoviti kako se to dogodilo kroz zapovjedni lanac i o tome izvijestiti Predsjedništvo BiH", stoji u izjavi uz podsjećanje kako je prošlog tjedna Zajedničkom stožeru oružanih snaga poslana pisana uputa kojom je zabranjeno sudjelovanje vojnika u ceremonijama povezanim s nelagalnim praznikom.

Stožer NATO-a u Sarajevu također je zatražio provedbu pune istrage kako bi se utvrdilo tko je i pod kojim okolnostima odgovoran za kršenje jasnih uputa ministarstva.

Sarajevski mediji u utorak su u brojnim komentarima posvećenim zbivanjima u Banja Luci istaknuli kako je osim provokativnih istupa predsjednika RS Milorada Dodika u kojima je on ponovo govorio o otcjepljenju tog entiteta od BiH najozbiljniji problem predstavljala očevidna politička manipulacija vojnicima.

"Pokušaj razbijanja oružanih snaga BiH guranjem jadnih vojnika u politiku unatoč svim upozorenjima može imati za cilj samo jedno - ispitati granice strpljenja države i odlučnosti međunarodne zajednice da se očuva stabilnost (BiH)", navodi se u komentaru "Dnevnog avaza".

1498726587 - 29.06.2017 10:56:27