Home

 (photo: faH)
Izvor slike: faH
prosvjedi u zemlji

Oporba u Venezueli poziva na 24-satni opći štrajk u četvrtak

Utvrđeno je da je gotovo 100 posto glasača izašlih na simbolični referendum glasalo protiv izmjena ustava koje predlaže socijalistička vlada

Oporba u Venezueli pozvala je u ponedjeljak da se u četvrtak održi 24-osatni opći štrajk protiv predsjednika Nicolasa Madura, nakon što je utvrđeno da je gotovo 100 posto glasača izašlih na referendum glasalo protiv izmjena ustava koje predlaže socijalistička vlada, objavile su agencije.

Oporba poziva i da se intenziviraju prosvjedi nakon što se oko 7,2 milijuna ljudi, odnosno oko trećine građana Venezuele, izjasnilo na simboličnom, neobvezujućem referendum protiv plana predsjednika Madura o promjeni ustava.

Vođe oporbe rekli su da broj glasova protiv Madura nije premašio 7,5 milijuna, koliko je upravo on uspio osvojiti na izborima 2013., samo stoga što nije bilo dovoljno glasačkih mjesta na tom referendumu koji vlada ne priznaje.

Glasačima su postavljena tri pitanja; žele li da Maduro da ostavku, odbacuju li njegov plan ustanovljavanja posebne skupštine koja bi mijenjala ustav i treba li se pozvati oružane snage da brane ustav.

Predsjednik venezuelske Nacionalne skupštine Julio Borges u nedjelju je zatražio da Maduro postupa "racionalno" i sasluša glas naroda.

"Ako neće, samo će biti još nasilja, ali će to prouzročiti pad njegove vlade", rekao je Borges u razgovoru emitiranom u ponedjeljak.

Najmanje su dvije osobe ubijene u nasilju tijekom održavanja referenduma.

Šefica europske diplomacije Federica Mogherini pozvala je u ponedjeljak venezuelsku vladu da odustane od uspostave nove skupštine koja bi po njoj mogla povećati tenzije i nasilje u zemlji.

Oporba smatra da je cilj te nove skupštine, čiji bi članovi trebali biti izabrani 30. srpnja, da se zaobilazi Nacionalna skupština u kojoj oporba drži većinu od 2016.

1505951215 - 21.09.2017 01:46:55