Home

epa05273227 US President Barack Obama takes part in a town hall meeting at the Lindley Hall in London, Britain, 23 April 2016. US President Obama is on a three-day visit to the UK.  EPA/WILL OLIVER (photo: Epa)
Izvor slike: Epa
obveza

Obama se zalaže za prava transrodne djece: objavio smjernice

Obama je rekao da su škole od ministarstva obrazovanja zatražile odgovor na pitanje kako da postupaju kad se suočavaju s transrodnom mladeži

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u ponedjeljak da su smjernice koje je objavila njegova administracija o pitanju transrodnosti potrebne za pomoć školama koje se suočavaju s tim osjetljivim pitanjem te da će osigurati da sva djeca budu pošteno tretirana.

U intervjuu za BuzzFeed News, Obama je rekao da su škole od ministarstva obrazovanja zatražile odgovor na pitanje kako da postupaju kad se suočavaju s transrodnom mladeži.

"Mislimo da je važno za škole koje žele napredovati i, u vrlo praktičnom smislu, nositi se s time ove školske godine - da znaju što će učiniti sljedeće godine i kako da tome pristupe - da im damo našu najbolju prosudbu o tome kako da postupaju", rekao je Obama.

Djeca koja su u manjini su ranjiva, rekao je Obama.

"Mislim da je to dio naše obaveze kao društva da osiguramo da je svatko pošteno tretiran, da su naša djeca voljena i zaštićena i da je njihovo dostojanstvo potvrđeno", kazao je. 

"Govorimo o djeci. Svatko tko je bio u školi, u srednjoj školi, tko je roditelj mora shvatiti da su djeca koja su nekad u manjini, djeca koja imaju drugačiju seksualnu orijentaciju ili su transrodna često potencijalno objekt zlostavljanja", kazao je američki predsjednik.

Američka vlada poručila je u petak američkim javnim školama da transrodnim učenicima moraju omogućiti da koriste zahode koje žele, ili za žene ili za muškarce, izazvavši ljutnju republikanaca i povećavši izglede za sukobe oko saveznog novca i pravne nadležnosti.

Konzervativci su se usprotivili tim neobvezujućim smjernicama za škole, najnovijoj kontroverzi u raspravi o pravima homoseksualaca i transrodnih osoba u Americi.

U vladinim smjernicama neizravno se prijeti da bi škole koje zanemare vladino tumačenje zakona koji zabranjuje diskriminaciju učenika mogle završiti na sudu ili ostati bez saveznih potpora.

 

1498745862 - 29.06.2017 16:17:42