Home

 (photo: faH)
Izvor slike: faH
Upozorenje zajmodavca

Japan treba nastaviti s poticajnom monetarnom politikom

Prosječna stopa inflacije u Japanu trebala bi iduće godine pasti na 0,6 posto, s ovogodišnjih 1,2. Nužan je sveobuhvatan paket mjera u čijem su središtu strukturne reforme, poručuju iz MMF-a

Međunarodni monetarni fond (MMF) savjetovao je Japanu da nastavi sa stimulativnom fiskalnom politikom s obzirom na vjerojatno slabljenje rasta u 2018. godini, pokazuje izvješće objavljeno u ponedjeljak.

Ukidanje fiskalnih poticaja u 2018. godini u uvjetima slabije inozemne potražnje više bi nego prepolovilo ovogodišnju stopu rasta, upozorili su iz međunarodnog zajmodavca.

U slučaju ukidanja poticajnih mjera proračunska politika mogla bi u razdoblju od 2018.  do 2020. godine biti definirana smanjenom potrošnjom i povećanjem poreza, s obzirom na planirano povećanje stope PDV-a u listopadu 2019. godine, navode iz MMF-a u izvješću objavljenom nakon redovnih konzultacija.

Prema njihovim bi prognozama prosječna stopa inflacije u Japanu trebala iduće godine pasti na 0,6 posto, s ovogodišnjih 1,2 posto, a gospodarski rast trebao bi usporiti. U srednjoročnom razdoblju inflacija bi po njihovim procjenama trebala ostati ispod ciljanih dva posto.

Iz međunarodnog zajmodavca stoga pozivaju japansku središnju banku da nastavi provoditi poticajnu monetarnu politiku. BoJ bi po njima trebao oprezno prilagođavati mjere prema krivulji prinosa ako prevladaju rizici u smjeru slabljenja rasta i po potrebi dodatno ublažiti monetarnu politiku.

Kako poručuju iz MMF-a, potreban je sveobuhvatan paket mjera u čijem su središtu strukturne reforme važne za gospodarstvo u cjelini, te mjere u segmentu plaća, kako bi se maksimalno iskoristila blaga monetarna politika i raspoloživi fiskalni prostor.

Paket bi trebao uključivati i vjerodostojan srednjoročni plan fiskalne konsolidacije, kao i mjere obuzdavanja financijskih rizika koji proizlaze iz okruženja niskih kamatnih stopa i iz nepovoljnih demografskih trendova, dodaju iz MMF-a.

1503052784 - 18.08.2017 12:39:44