Home

 (photo: Yahoo)
Izvor slike: Yahoo
Žestoka kritika

ZATVORIT ĆEMO BRENNER Austrija oštra zbog ilegalnih useljenika

Austrijski ministar unutarnjih poslova upozorio je nevladine organizacije koje pomažu izbjeglicama iz Libije do talijanske obale

Austrijski ministar unutarnjih poslova Wolfgang Sobotka iznova je zaprijetio uvođenjem kontrola na granici prema Italiji ako se poveća broj izbjeglica i žestoko kritizirao nevladine organizacije koje dovode izbjeglice iz Libije do talijanske obale, javlja njemački dnevnik Bild od utorka.

"Zatvoriti ćemo Brenner (najpoznatiji granični prijelaz između Austrije i Italije) ako se broj ilegalnih useljenika prema Austriji i dalje bude povećavao. U roku od 24 sata vojnici mogu zatvoriti zelenu granicu, a carina i policija mogu uvesti stroge kontrole“, rekao je Sobotka.

Dodao je kako je samo ove godine u Italiju stiglo više od 85.000 izbjeglica iz Afrike i da sve ukazuje na to da bi se situacija mogla pogoršati.

"Već sad imamo situaciju da trećina izbjeglica u Austriji nije registrirana u nekoj drugoj članici EU-a, što znači da su ih krijumčari doveli ovamo“, istaknuo je austrijski ministar.

Italija je u prošlosti upozoravala Austriju da ne uvodi stroge kontrole na granicama koje bi, na jednom od najprometnijih koridora između juga i sjevera Europe, mogao u ljetnim mjesecima i sezoni godišnjih odmora izazvati velike gužve i kaos.

Sobotka je još jednom oštro upozorio nevladine organizacije koje pomažu izbjeglicama na libijskim obalama.

"Moramo spriječiti da takozvani pomagači i dalje ulaze u libijske vode i tamo direktno od krijumčara preuzimaju izbjeglice“, rekao je Sobotka i dodao je da je "prijeko potrebno“ da "samozvani spasioci ne surađuju s krijumčarskim bandama“.

1505989751 - 21.09.2017 12:29:11