Home

 (photo: fah)
Izvor slike: fah
situacija se zaoštrava

USTAVNA KRIZA Škoti neće dati pristanak na zakon o Brexitu!

Premda protivljenje Škotske i Walesa neće spriječiti izlazak Ujedinjenog Kraljevstva uz Unije, itekako će izazvati ustavnu krizu

Škotska vlada preporučila je škotskom parlamentu da ne daje pristanak na zakon o izlasku Velike Britanije iz Europske unije jer bi on mogao umanjiti ovlasti škotskih vlasti, u dokumentu podnesenom u utorak.

Protivljenje parlamenata u Škotskoj i Walesu ne bi značilo veto na Brexit, no izazvalo bi nove ustavne napetosti u zemlji kada bi ih britanska vlada ignorirala.

Škotska će surađivati s velškom vladom u pripremi amandmana na prijedlog zakona koji bi joj, ako se postigne dogovor, omogućili da preporuči njegovo usvajanje u regionalnim parlamentima, navodi se u dokumentu.

Zakon će ukinuti nadređenost europskog prava u Britaniji i pretvoriti sve postojeće europske zakone u britanske.

"Zajedno s velškom vladom, škotska vlada ne može preporučiti parlamentu da da pristanak na prijedlog zakona u njegovu sadašnjem obliku", navodi se u dokumentu.

"Škotska vlada također jasno ističe da rezultat istupanja iz EU-a ne bi smjela biti centralizacija vlasti u Whitehallu i Westminsteru. Međutim, prijedlog zakona to predlaže."

1505828347 - 19.09.2017 15:39:07