Home

 (photo: faH)
Izvor slike: faH
vatrena stihija

SVIJET U VATRI Požari bijesne Portugalom i Italijom

S vatrom se bori i Italija u kojoj bjesni više od tisuću požara, uključujući tri koja su izbila u blizini Rima

Mjesec dana nakon najpogibeljnijeg šumskog požara u nedavnoj povijesti Portugala, gotovo 2800 vatrogasaca borilo se u ponedjeljak navečer s nekoliko žarišta na sjevernom i središnjem dijelu zemlje, dok se talijanski vatrogasci bore s više od tisuću požara širom zemlje.

 

Najjači požar u Portugalu harao je oko mjesta Alijo, blizu Vile Real, a gasilo ga je 500 vojnika. Požar koji je izbio u nedjelju rano ujutro i činilo se da slabi, dobio je na jačini u ponedjeljak popodne, potaknut vjetrom i vrućinom.

"Vatra je izvan kontrole, aktivne fronte su sve brojnije", izjavio je načelnik Alija Carlos Magalhaes. "Vatrogasci su iscrpljeni", dodao je on upućujući "poziv u pomoć čitavoj zemlji".

"Uspjet ćemo savladati požar ali to neće biti tako skoro", kazala je glasnogovornica civilne zaštite dodajući da je deset vatrogasaca ozlijeđeno, što zbog udisanja dima što zbog opeklina.

S vatrom se bori i Italija u kojoj bjesni više od tisuću požara, uključujući tri koja su izbila u blizini Rima.

"Stanje je vrlo ozbiljno.. Rim ne smije ostati prepušten sam sebi pred ovom katastrofom", rekla je gradonačelnica Virginia Raggi koja je posjetila mjesta pogođena požarom.

Vatrogasci kažu da se bore s požarima na 280 mjesta u regiji Lazio, 250 u Kampaniji, 150 u Toskani, na 110 mjesta u Kalabriji te 100 u Apuliji.

Kanader je intervenirao u ponedjeljak 31 put, objavila je civilna zaštita.

1506047293 - 22.09.2017 04:28:13