Home

epa05397953 Scotland's First Minister Nicola Sturgeon holds a news conference at the Scotland House on her visit in Brussels, Belgium, 29 June 2016. Sturgeon met European Parliament leaders for talks on the future of Scotland's relation with the EU. A slim majority of people in Britain had in a referendum on 23 June voted to leave the European Union (EU).  EPA/GEOFFREY VAN DER HASSELT / POOL (photo: epa)
Izvor slike: epa
'nemojte nas zanemariti'

Sturgeon: neprihvatljivo je da Škotska nije upućena u plan Brexita

Britanska premijera Theresa May obećala je da će do kraja ožujka aktivirati članak 50 Lisabonskog ugovora

Prva škotska ministrica Nicola Sturgeon rekla je u nedjelju da zna vrlo malo o britanskim rokovima za izlazak iz Europske unije što je nazvala "neprihvatljivom" situacijom šest mjeseci nakon što su birači u Velikoj Britaniji glasali za Brexit.

Predsjednica Škotske nacionalne stranke (SNP), Sturgeon je prije referenduma vodila kampanju za ostanak Ujedinjenog Kraljevstva u EU i škotski su se birači izjasnili za ostanak u EU, kao i sjeverna Irska, dok su Engleska i Wales glasali za izlazak.

Sturgeon je za BBC rekla da bi se britanska vlada u pregovorima s Bruxellesom trebala postaviti tako da postigne kompromis sa Škotskom i pridobije je, umjesto da se fokusira na migracijsko pitanje.

"Nemojte zanemariti Škotsku", rekla je Sturgeon.

"Čini mi se da o ciljevima (vlade) u pregovorima danas ne znam ništa više nego što sam znala prije šest mjeseci, a k tomu mislim i to još više zabrinjava, da ni vlada ne zna o svojim pregovaračkim ciljevima ništa više nego što je znala prije", rekla je Sturgeon.

Britanska premijera Theresa May obećala je da će do kraja ožujka aktivirati članak 50 Lisabonskog ugovora čime formalno počinje procedura razdruživanja od EU-a, no do sada je malo otkrila o tome kakav dogovor želi.

U novogodišnjoj poruci istaknula je da Britanci, unatoč podjelama, dijele želju da žive u jačoj, pravednijoj i sigurnijoj zemlji i obećala nastojati osigurati da Brexit bude povoljan za sve Britance, a ne samo one koji su glasali za napuštanje EU-a.

1498745945 - 29.06.2017 16:19:05