Home

epa04805159 Few Kosovo Albanians placed posters reading in front of the Slovenia's embassy in Pristina reading ' Shame' (L) and 'Slovenia are you Europe or Serbia' (R) as they gather to protest against the detention of former Kosovo's Prime Minister Ramush Haradinaj, in Pristina, Kosovo 17 June 2015. Former Prime Minister of the Republic of Kosovo has been arrested at the Ljubljana airport by Slovenia's authorities based on a 2006 international arrest warrant issued by Serbia.  EPA/VALDRIN XHEMAJ (photo: fah)
Izvor slike: fah
Napeta situacija

Slovenija: Haradinaju je vraćena putovnica, može natrag na Kosovo

U verbalnoj noti kojom je tražila Haradinajevo puštanje iz Slovenije Priština je upozorila da je Haradinaj zadržan na osnovi nevažeće tjeralice iako se preko Slovenije vraćao iz diplomatske misije u Njemačkoj

Kosovskom političkom čelniku i bivšem premijeru Ramushu Hardinaju koji je u srijedu zadržan u Sloveniji na temelju Interpolove tjeralice koju je raspisala Srbija, u petak je vraćen oduzeti putni list te se očekuje da će već danas napustiti Sloveniju.

Sud u Kranju, na kojemu je Haradinaj u srijedu bio saslušan, odlučio se na vraćanje putovnice Haradinaju, kojega Srbija tereti za zločine nad srpskim civilima na Kosovu na temelju molbe slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca, zbog prosvjeda koje je Haradinajevo uhićenje u Sloveniji izazvalo na Kosovu, ali i verbalne note kosovskog ministarstva vanjskih poslova.

U verbalnoj noti kojom je tražila Haradinajevo puštanje iz Slovenije Priština je upozorila da je Haradinaj zadržan na osnovi nevažeće tjeralice iako se preko Slovenije vraćao iz diplomatske misije u Njemačkoj, te se založila za njegovo bezuvjetno puštanje na osnovi konvencije UN-a o posebnim misijama.

Erjavec je kazao da bi Haradinaj bio pušten da se vrati na Kosovo čak i da je slovenski sud koji je o tome odlučivao donio odluku o njegovu izručenju Srbiji, te da ga je o takvom stajalištu obavijestio ministar unutarnjih poslova Goran Klemenčič.

Haradinaj je od optužnice za ratne zločine nad civilima na Kosovu bio dva puta oslobođen pred sudom u Haagu pa je epizoda s njegovim uhićenjem u Sloveniji na osnovi upitne tjeralice koju je raspisala Srbija zadnjih dana dovela do znatne napetosti između Ljubljane i Prištine te živih kontakata na razini predsjednika država i premijera.

1498343531 - 25.06.2017 00:32:11