Home

 (photo: faH)
Izvor slike: faH
'Više pravednosti'

Schulz iznio predizborni program, namjerava svrgnuti Angelu Merkel

"Plan budućnosti jedne moderne Njemačke“, naziva se program Predsjednika SPD, kojim će u rujnu na parlamentarnim izborima pokušati postati 'kancelar koji se suočava s izazovima'

Predsjednik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i socijaldemokratski kancelarski kandidat Martin Schulz predstavio je u nedjelju u Berlinu svoj predizborni program za parlamentarne izbore krajem rujna u kojem se ističe borba za više socijalne pravednosti, više državnih investicija te jačanje Europske unije.

"Na izborima krajem rujna se odlučuje o tomu želimo li jednu modernu Njemačku u obnovljenoj Europi ili status quo i nazadovanje“, rekao je Schulz prilikom predstavljanja svog plana u deset točaka koji nosi naziv "Plan budućnosti jedne moderne Njemačke“.

Schulz se u svom planu založio i za zakonsku obvezu državnog investiranja ako se radi o strateškim i po budućnost zemlje važnim projektima poput širokopojasnog interneta, prometnica, obnovljivih izvora energije te obrazovanja.

"Nama je potrebno zakonsko utvrđivanje minimuma državnih investicija kako bi se naša zemlja pripremila za budućnost“, rekao je Schulz pred oko 600 okupljenih u SPD-ovoj središnjici u Berlinu dodajući kao želi postati "kancelar koji se suočava s izazovima“.

Schulz je poduzetnicima obećao smanjenje birokracije i bolju pripremu za digitalnu budućnost. Istodobno je radnicima obećao bolju zaštitu od otkaza i smanjenje broja socijalno manjkavih radnih mjesta kao i cjelodnevne vrtiće.

On je ukazao i na to da Njemačka „kao ni jedna druga zemlja“ profitira od Europske unije i rekao da bi Njemačka u budućnosti mogla izdvajati više u zajedničku blagajnu.

Schulz je zatražio i više solidarnosti od ostalih članica Europske unije.

"Oni koji ne žele prihvatiti izbjeglice ili uvedu razorni porezni koncept ne može računati s našom solidarnošću“, rekao je Schulz koji je obećao da će kao kancelar "uložiti veto“ na svaki nacrt EU proračuna koji se neće temeljiti na principu solidarnosti.

Schulz je još jednom odbacio podizanje uplate u blagajnu NATO saveza kako to od Berlina traži novi američki predsjednik Donald Trump. 
 
Danas predstavljeni program je koncentrirana verzija stranačkog predizbornog programa predstavljenog u lipnju. Isticanjem najvažnijih dijelova programa u prvi plan Schulz deset tjedana uoči parlamentarnih izbora želi u završnici predizborne kampanje smanjiti prednost demokršćanske Unije CDU/CSU s Angelom Merkel kao glavnom kandidatkinjom. 
 
„Dok Merkel ne govori o budućnosti zemlje, ja želim biti utoliko konkretniji. Želim da građani vide da imaju jasan izbor kada krajem rujna budu izišli na birališta“, rekao je Schulz i opisao kao „skandal“ da Angela Merkel najavljuje „velike projekte“ za Europu ali ih želi objaviti tek nakon izbora.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja SPD za demokršćanima zaostaje od 11 do 17 postotnih bodova.

Nakon prvobitnog porasta popularnosti poslije imenovanja Schultza, SPD je u jednom trenutku prestigao Uniju ali su se u međuvremenu vrijednosti vratile na razdoblje uoči dolaska bivšeg predsjednika Europskog parlamenta na čelo SPD-a.

U prvim reakcijama na Schulzov plan demokršćanska Unija CDU/CSU je reagirala rezervirano.

„Plan za budućnost s državnim investicijama, povišenim mirovinama i cjelodnevnim vrtićima. Ja bih rado htio da SPD izračuna koliko to stoji i tko će to platiti“, rekao je za online izdanje dnevnika Rheinische Post, potpredsjednik Unijinog zastupničkog kluba Michael Fuchs. 
 

1506034972 - 22.09.2017 01:02:52