Home

 (photo: Wikipedia)
Izvor slike: Wikipedia
izbori u francuskoj

Jean-Luc Mélenchon - lijevi populist koji Le Pen 'krade' glasove

Uspjeh Mélenchona pokazuje da mnogi Francuzi u međuvremenu teže radikalnom rješenju. Čini se da im je manje važno naći praktično rješenje za njihove probleme

Najradikalniji predsjednički kandidat u Francuskoj dolazi s krajnje lijeve političke opcije. Njegova popularnost sve više raste jer svojom elokventnošću i podudarajućim stavovima s onima Marine Le Pen otima toj protukandidatkinji glasove radnika i seljaka. Riječ je o Jean-Luc Mélenchonu, 65-godišnjem kandidatu Lijeve stranke, grupacije koja se 2008. godine odvojila od Socijalističke Partije.

Od 1976. godine radio je u Socijalističkoj federaciji stranaka kao tajnik i uređivao partijsko glasilo koje se zalagalo za ujedinjenje Socijalističke i Komunističke partije Francuske.

Postao je poznat kao predani miterandist te je svojim aktivnostima privukao pozornost moćnika iz Socijalističke partije. 1986. godine postaje senator na izborima za gornji dom francuskog parlamenta.

2008. godine, nakon što je za predsjednika partije izabrana Segolene Royal koja je odlučila socijaliste povesti u budućnost, on i grupa istomišljenika napustili su socijaliste i osnovali Lijevu stranku.

Postao je veliki kritičar politike Socijalističke partije i sadašnjeg predsjednika Francoisa Hollandea kojeg je prokazao kao 'izdajicu lijevih ideja'.

Kao kandidat za predsjedničke izbore 2017. godine postao je iznenađenje izbora zbog približavanja ideja onima Marine Le Pen. Njih dvoje obraćaju se istom biračkom tijelu - radnicima i onima bez visokog obrazovanja.

Mélenchon vrbuje Francuze parolom 'Francuska u pobuni' i obećava da će napustiti EU i NATO, renacionalizirati industriju i uvesti politički i ekonomski model, koji odbacuje financijski kapitalizam.

Kandidatkinja 'Nacionalne fronte', nasuprot tome, igra na kartu patriotizma. Njezin moto glasi 'Prvo Francuska!', ali njezin ekonomski program se gotovo pa i ne razlikuje od programa radikalne ljevice.

Imaju čak slične slogane i izborna obećanja.

'Van iz EU-a i NATO-a, nacionalizirati industriju' - za mnoge birače, koji nisu u stanju razlikovati, to je primamljivo, ali tamo gdje Le Pen gubi zbog svoje desne i protuimigracijske politike - on dobiva i glasove generacijskih imigranata i njihove djece.

Uspjeh Mélenchona pokazuje da mnogi Francuzi teže radikalnom rješenju. Čini se da im je manje važno naći praktično rješenje za njihove probleme, a više snažna ideologija koja im obećava slavnu, glorificiranu budućnost.

1505898397 - 20.09.2017 11:06:37