Home

 (photo: faH)
Izvor slike: faH
Još godinu dana u 'kazni'

Europska unija produljila sankcije protiv Rusije zbog aneksije Krima

Ove mjere zabranuju investicije na Krimskom poluotoku i izvoz, slijede puno teže ekonomske sankcije protiv Rusije, koje se odnose na banke, naftna poduzeća i obrambeni sektor

Ministri vanjskih zemalja članica Europske unije odlučili su u ponedjeljak na sastanku u Luxembourgu produljiti za godinu dana sankcije protiv Rusije, uvedene 2014. kada je Rusija anektirala Krim.

"Vijeće je 19. lipnja 2017. produljilo restrikivne mjere kao odgovor na ilegalnu rusku aneksiju Krima i Sevastopolja do 23. lipnja 2018.", objavilo je Vijeće.

Ove mjere zabranuju investicije na Krimskom poluotoku i izvoz tamo proizvedene robe u EU. One se primjenjuju na građane EU-a i poduzeća koja su registrirana u EU-u i ograničene su samo na teritorij Krima i Sevastopolja. To znači da nijedno europsko poduzeće ne može kupovati nekretnine ili poduzeća na Krimu, turistički kruzeri ne smiju pristajati na Krimu, osim u slučaju hitnih situacija.

Za nekoliko tjedana EU bi trebao produljiti puno teže ekonomske sankcije protiv Rusije, koje se odnose na banke, naftna poduzeća i obrambeni sektor. Te sankcije uvedene s u ljeto 2014. zbog ruske potpore separatističkim pobunjenicima na istoku Ukrajine.

O tim sankcijama će se razgovorati i na summitu EU-a koji se održava u četvrtak i petak u Bruxellesu. Do sada su te sankcije produžavane na razdoblja od šest mjeseci.

1503052826 - 18.08.2017 12:40:26