Home

 (photo: faH)
Izvor slike: faH
rekordna godina

Dobavljača struje u Sloveniji promijenilo čak 76.000 domaćinstava

Iako su razlike u cijeni po kilovatu koje elektrodistributeri nude relativno male, domaćinstva imaju priliku na godišnjoj razini uštedjeti do 100 eura

Prema podacima državne agencije za energiju, u Sloveniji je lani dobavljača električne energije zamijenilo više od 76.000 domaćinstava i skoro 18.000 poduzeća, što je najveći broj zamjena od kad je 2007. godine to omogućeno liberalizacijom energetskog tržišta.

Iako su razlike u cijeni po kilovatu koje elektrodistributeri nude relativno male, domaćinstva imaju priliku preko različitih paketa koji se nude, a razlikuju se prema trajanju ugovora, otkaznim rokovima i slično, na godišnjoj razini uštedjeti do 100 eura odabirom najbolje ponude kod novog dobavljača, navode organizacije za zaštitu potrošača.

U Sloveniji trenutno čak 20-ak različitih poduzeća nudi električnu struju domaćinstvima i poduzećima, a od strane konkurencije prisutni su i Hrvatska elektroprivreda (HEP), te njemački RWE koji jer na tržište Slovenije došao tek prije dvije godine.

"Potrošači su sve bolje upoznati s ponuđenim uvjetima i traže jeftinija rješenja", kazao je za ljubljanski "Dnevnik" Martin Novšak, direktor Gen energije. Riječ je o državnom energetskom poduzeću i vlasniku dobavljača električne energije Gen I.

Novšak smatra da se u Sloveniji zbog velike dosadašnje ponude distributera tržište sada konsolidira, pa se manji ponuđači električne struje koncentriraju u skupine, kako bi bili konkurentniji.

1498726985 - 29.06.2017 11:03:05