Home

 (photo: faH)
Izvor slike: faH
ne odstupa ni milimetar

Cerar: Arbitražna odluka konačna, a Milanovićeva izjava neprimjerena

Činjenica da netko ignorira arbitražnu presudu ne znači da ona ne postoji. Postoji i obvezujuća je za Sloveniju i Hrvatsku, rekao je Cerar

Slovenski premijer Miro Cerar, baš kao i hrvatski Andrej Plenković, ni za milimetar ne odstupa od stavova oko provedbe presude Arbitražnog suda o granici između Slovenije i Hrvatske. Pa ipak, u srijedu su na sastanku u Ljubljani dvojica premijera djelovali prilično srdačno, nakon čega je Cerar dao intervju za Večernji. 

 

Strahujete li da bi u slučaju da ne dođe do brzog dogovora između Hrvatske i Slovenije, s obzirom na to da Slovenija želi primjenjivati arbitražnu odluku, a Hrvatska ne, moglo doći do nekakvih incidenata s dalekosežnim posljedicama?

To nikako ne želim. To bi samo još više zakompliciralo situaciju. Upravo zato Slovenija se zalaže za dijalog s hrvatskim vlastima kako bismo zajedno što prije počeli implementirati arbitražnu odluku. Provedba jurisdikcije u skladu s arbitražnom presudom najbolje je jamstvo za izbjegavanje napetosti ili izazivanje određenih incidenata.

Jeste li spremni razgovarati o nekakvoj modificiranoj verziji arbitraže ili ste stava da odluka mora biti provedena točno onako kako je i presuđeno? Naime, crte razgraničenja kroz neka sela, kao sto su Brezovica ili Raskrižje, tako su povučene da granica doslovce prolazi kroz kuće i dvorišta.

Arbitražna odluka takva je kakva jest. Konačna je i međunarodnopravno obvezujuća za obje strane. Obje države obvezne su poštovati ju i o tome ne možemo pregovarati. Sad je trenutak za dogovor kako arbitražnu presudu implementirati. I samo tim dogovorom u dopuštenom okviru odluke moramo pronaći životna rješenja za spomenute slučajeve.

Je li vas iznenadila iznenadna tiskovna konferencija bivšeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića koji je rekao da je “Arbitražni sud skupina samozvanaca koja je nešto odlučila”, i rekao da ga čudi da to uopće nekoga zanima?

Ako mogu biti otvoren, ta me izjava nije iznenadila, no potpuno je neprimjerena. Činjenica je da je arbitražna presuda nova okolnost u odnosima dviju država. Arbitražni sud činila je skupina najuglednijih međunarodnih stručnjaka što im priznaje cjelokupna međunarodnopravna struka. Arbitražni sud također se nije imenovao sam, nego je oblikovan na osnovi Arbitražnog sporazuma koji su obje strane potpisale i potvrdile u oba parlamenta. Da pojednostavnim, činjenica da netko ignorira arbitražnu presudu ne znači da ona ne postoji. Postoji i obvezujuća je za Sloveniju i Hrvatsku, rekao je Cerar, a na portalu Večernjeg lista možete pročitati ostatak intervjua.

 

1506320339 - 25.09.2017 08:18:59