Home

 (photo: faH)
Izvor slike: faH
Ekonomija na prvo mjesto

Britanska poslovna udruženja pozvala vladu na 'mekši' Brexit

Potpisnici pisma kazali su da 'gospodarske koristi' od jedinstvenog tržišta EU treba održavati do trenutka dok konačno rješenje između Britanije i EU ne bude dogovoreno i provedeno

Pet velikih britanskih poslovnih udruženja zajednički je pozvalo na nastavak pristupa jedinstvenom europskom tržištu, do trenutka dok se ne postigne konačni sporazum o izlasku Velike Britanije iz Europske unije.

U pismu ministru gospodarstva, energetike i industrijske strategije Gregu Clarku, također su zatražili od vlade da 'stavi ekonomiju na prvo mjesto'.

Pismo su u nedjelju poslale Britanska trgovinska komora, udruženje britanske industrije, udruženje malih poduzetnika, udruženje proizvođača EEF i udruženje poslodavaca (Institute of Directors). 

Službeni pregovori o Brexitu između EU i Velike Britanije počinju u ponedjeljak.

Potpisnici pisma kazali su da 'gospodarske koristi' od jedinstvenog tržišta EU, koje omogućava slobodno kretanje, dobara, usluga, kapitala i ljudi, te carinska unija, koja omogućuje slobodno bescarinsko trgovanje unutar Unije, treba održavati do trenutka dok konačno rješenje između Britanije i EU ne bude 'dogovoreno i provedeno'.

Također su apelirali da konačni trgovinski sporazum uključuje bescarinski promet dobara između Britanije i EU. Dodatno traže da trgovinski dogovor uključuje, 'minimalne carinske formalnosti', obostrano priznavanje standarda i regulacija, i 'fleksibilni sustav' kretanja na tržištu rada i vještina.

"Okupili smo se da potaknemo vladu da stavi ekonomiju na prvo mjesto s obzirom da započinje formalne pregovore", stoji u pismu ministru Clarku.

"To je sporazum koji će, kada se konačno dogovori, ključno utjecati na britansko gospodarstvo, kompanije te na građane Velike Britanije", naglašavaju poslovne udruge

1503052996 - 18.08.2017 12:43:16