Home

 (photo: faH)
Izvor slike: faH
masovni ubojica

Breivik svoju radikalizaciju u zatvoru pripisuje izolaciji zadnjih pet godina

Osuđen u kolovozu 2012. na 21-godišnju zatvorsku kaznu koja bi se mogla produžiti neograničeno, uživa u dobrim materijalnim uvjetima te raspolaže s tri ćelije

Norveški desničarski ekstremist Anders Behring Breivik, počinitelj ubojstva 77 osoba 2011. godine, pripisao je u četvrtak svoju radikalizaciju produljenoj zatvorskoj izolaciji, što je središnja točka suđenja koje ga suprotstavlja državi Norveškoj.

"Postao sam radikalniji. Bio sam radikalan u početku, ali sam zadnjih pet godina postao još radikalniji", izjavio je Breivik u govoru trećeg dana razmatranja priziva države, osuđene prošle godine zbog kršenja ljudskih prava vezano uz zatvorske uvjete ekstremista.

Osuđen u kolovozu 2012. na 21-godišnju zatvorsku kaznu koja bi se mogla produžiti neograničeno, uživa u dobrim materijalnim uvjetima te raspolaže s tri ćelije opremljene televizorima, video-igricama i spravama za vježbanje.

Norveška je, međutim, u travnju osuđena zbog "nehumana i ponižavajuća" tretmana prekršivši članak 3 Europske konvencije o ljudskim pravima.

Razlog je bila produžena izolacija Breivika, zatočena iz sigurnosnih razloga podalje od ostalih zatvorenika već 5,5 godina.

Njegov predstavnik smatra da takav zatvorski režim osuđenika čini "mentalno osjetljivim".

1498540916 - 27.06.2017 07:21:56