Home

 (photo: faH)
Izvor slike: faH
masovni ubojica

Breivik svoju radikalizaciju u zatvoru pripisuje izolaciji zadnjih pet godina

Osuđen u kolovozu 2012. na 21-godišnju zatvorsku kaznu koja bi se mogla produžiti neograničeno, uživa u dobrim materijalnim uvjetima te raspolaže s tri ćelije

Norveški desničarski ekstremist Anders Behring Breivik, počinitelj ubojstva 77 osoba 2011. godine, pripisao je u četvrtak svoju radikalizaciju produljenoj zatvorskoj izolaciji, što je središnja točka suđenja koje ga suprotstavlja državi Norveškoj.

"Postao sam radikalniji. Bio sam radikalan u početku, ali sam zadnjih pet godina postao još radikalniji", izjavio je Breivik u govoru trećeg dana razmatranja priziva države, osuđene prošle godine zbog kršenja ljudskih prava vezano uz zatvorske uvjete ekstremista.

Osuđen u kolovozu 2012. na 21-godišnju zatvorsku kaznu koja bi se mogla produžiti neograničeno, uživa u dobrim materijalnim uvjetima te raspolaže s tri ćelije opremljene televizorima, video-igricama i spravama za vježbanje.

Norveška je, međutim, u travnju osuđena zbog "nehumana i ponižavajuća" tretmana prekršivši članak 3 Europske konvencije o ljudskim pravima.

Razlog je bila produžena izolacija Breivika, zatočena iz sigurnosnih razloga podalje od ostalih zatvorenika već 5,5 godina.

Njegov predstavnik smatra da takav zatvorski režim osuđenika čini "mentalno osjetljivim".