Home

Borut Pahor (photo: fah)
Izvor slike: fah
pahor i van der bellen

Austrijski i slovenski predsjednik o EU, Bliskom istoku i izbjeglicama

Govoreći o odnosu s Austrijom i susjednim državama, Pahor je rekao da je njegov posjet Beču motiviran željom za nastavkom dobre međususjedske suradnje i prijateljstva

Slovenski predsjednik Borut Pahor sastao se u utorak u Beču s novoizabranim austrijskim predsjednikom Alexandrom Van der Bellenom, a tom su prigodom obojica izrazila očekivanje da će se dobri odnosi između dviju država nastaviti.

"Naši su odnosi tradicionalno odlični", izjavio je nakon susreta novi austrijski predsjednik te posebno istaknuo dobru gospodarsku suradnju i visoke austrijske investicije u Sloveniji.

Pahor je kazao da je u razgovorima bilo riječi o odnosima Europske unije s Rusijom i Turskom, o pogledima obiju država na nestabilni Bliski istok i sjevernu Afriku odakle u Europu dolaze izbjeglice, te o stanju na zapadnom Balkanu.

Pitanje mogućih ilegalnih migracija još postoji i nije riješeno tako da bismo mogli biti "sasvim mirni", kazao je Pahor te dodao da se u razgovorima s Van der Bellenom pokazalo kako imaju "vrlo srodne poglede na većinu pitanja" o kojima su razmijenili mišljenje.

Pahor je kazao da je austrijskom kolegi predao i tzv. ljubljanksu inicijativu. To je dokument koji je potpisalo više slovenskih intelektualaca, a kojim bi nasuprot velikom porastu euroskepticizma i sumnji u budućnost EU-a željeli potaknuti europsku raspravu o novom ustavnom tekstu za EU, kako bi se ona razvijala kao uspješna i učinkovita integracija koja zadovoljava građane i njihov interes za europskim razvojem i blagostanjem, kazao je Pahor.

Govoreći o odnosu s Austrijom i susjednim državama, Pahor je rekao da je njegov posjet Beču motiviran željom za nastavkom dobre međususjedske suradnje i prijateljstva.

"Europska i svjetska politika započinje politikom sa susjedima, a Slovenija ovog trenutka ima više-manje uređene odnose sa susjednim državama, no i dalje ih je potrebno unapređivati i njegovati", kazao je Pahor, dodajući da zato treba graditi i njegovati povjerenje sa susjednim narodima i državama i onda kad sva otvorena pitanja još nisu regulirana i riješena.

"Ako ikada, onda sam upravo u ovom trenutku svjetske i europske situacije uvjeren da upravo mi, susjedni narodi i države moramo međusobno imati povjerenja, da se moramo međusobno podržavati i surađivati, te vrlo aktivno ustrajati na ozračju suradnje. Samo na taj način možemo našim narodima osigurati mir, stabilnost i nastavak blagostanja", kazao je Pahor nakon razgovora s austrijskim predsjednikom Van der Bellenom.

Kako su javili slovenski mediji, Pahor je Van der Bellena pozvao da se već u svibnju održi novi trilateralni sastanak na predsjedničkoj razini između Hrvatske, Slovenije i Austrije.

1498218815 - 23.06.2017 13:53:35